Članak

SASTANAK U ČETVRTAK

Šta je Schmidt dogovorio s Čovićem pa najavljuje posljednji pokušaj dogovora lidera o tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH

Proteklih dana Schmidt je obavio niz sastanaka, a prošlog vikenda i sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, a ranije sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

(Patria) - Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kazao je za Večernji list kako će se do kraja ove sedmice okupiti politički lideri da pokušaju još jednom dogovoriti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, a ako ne uspiju, onda će on intervenisati. Prema informacijama Patrije taj bi se sastanak trebao desiti u četvrtak 18. januara.

Proteklih dana Schmidt je obavio niz sastanaka, a prošlog vikenda i sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, a ranije sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Državna koalicija koju čine stranke trojke (SDP, NIP, Naša stranka), HDZ BiH i SNSD s partnerima nije održala sastanak od polovine oktobra.

"Oni još jednom žele razgovarati o tim pitanjima. Skepsa postoji kod nekih tačaka u Republici srpskoj kod Milorada Dodika. Oni tu ne drže korak", kazao je Schmidt za Večernji list.

Iz HDZ-a se oštro protive bilo kakvom nametanju izmjena Izbornog zakona BiH, a kako je Čović najavio priča o izmjenama Izbornog zakona BiH trebala bi biti okončana do mjeseca marta.

Na pitanje da li postoji optimizam, Schmidt je rekao da optimizam postoji i da je "zahvalan za svaku odluku koju samostalno donesu". No, čudno je zašto Schmidt najavljuje sastanak političkih lidera i da li ga je upravo Čović zamolio da sačeka sa nametanjem dok se konačno o tom pitanju ne odredi državna koalicija.

Schmidt je 19. decembra pozvao bh. političare da "u naredne dvije ili tri sedmice" donesu tehničke promjene izbornog zakona ili će on to uraditi. Iako je u međuvremenu u Predstavničkom domu PS BiH krajem 2023. svojen prijedlog SDA o tehničkim izmjenama, te po hitnoj proceduri upućen u Dom naroda, sjednica nikada nije zakazana.

#DraganČović #izbornizakon #nametanje #BiH