Članak

SARAJEVO

Da bi HDZ-u isporučili Ustavni sud, SDP sprema talačku krizu penzionerima, borcima i socijalnim kategorijama!

Dnevni red sjednice Zakonodavo-pravne komisije svodi se u suštini na dvije tačke

(Patria) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Mladen Bošković za narednu sedmicu i to 22.1. i 24.1. zakazao je na osnovu neustavnog ovlaštenja dvije redovne sjednice ovog zakonodavnog doma.

S druge strane SDP-ov Belmin Zukan zakazao je za ponedjeljak 22.1. sjednicu Zakonodavno-pravne komisije na čijem su dnevnom redom svega četiri tačke i to Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje, Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Predstavničkog doma FBiH, Rješenje Ustavnog suda BiH od 30.3. 2012.godine.

Dnevni red sjednice Zakonodavo-pravne komisije svodi se u suštini na dvije tačke dnevnog reda. Odluka o privremenom finansiranju Federacije BiH i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije. Namjera Belmina Zukana i SDP je otpočinjanje svojevrsne talačke krize odnosno, da egzistencijalna pitanja isplata penzija, socijalnih i boračkih naknada vežu za izmjene Poslovnika kojim će se omogućiti imenovanje HDZ-ovog kandidata u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, Marina Vukoje.

Belmin Zukan je proceduralno mogao zakazati i dvije odvojene sjednice i to na jednoj na kojoj bi se odlučivalo o Prijedlogu Odluke o Privremenom finansiranju Federacije BiH i drugu na kojoj bi bilo riječi o HDZ Prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Predstavničkog doma. Međutim i pored postojanja jasnog pravnog i procesnog puta da odvoji egzistenciju građana i izbor Marina Vukoje, jurišnik Trojke Zukan se odlučio da ugrozi finansijsku strukturu Federacije i da za taoce Čovićeve ucjene uzme socijalno najugroženije kategorije.

SDP-ovo dovođenje socijalnih kategorija u poziciju taoca, a sve zbog ispunjavanja političkih želja HDZ-a i Dragana Čovića, govori da su i u SDP-u i u Trojci prešli Rubikon. Ne samo da se ne obaziru na opravdane kritike zbog rasporodaje interesa države i državnih institucija, nego se ne obaziru ni na obične građane koje su očito u stanju uzeti za taoce, a sve kako bi najvažniju pravosudnu instancu isporučili osnovini HDZ- SNSD i to u trenutku dok separatističke prijetnje dobijaju na svom kredibilitetu kao nikada ranije u dejtonskoj historiji Bosne i Hercegovine.

Put kojim su zagazili iz SDP-a i Trojke očito je put bez povratka, jer je strateška odluka o rasprodaji interesa države već ranije donesena. Navodna obećanja i zaklinjanja pojedinih SDP-ovaca da neće glasati za Marina Vukoju i isporučiti Ustavni sud BiH HDZ-u teško da mogu biti kredibilna.

(M.T.)

#BelminZukan #BiH #HDZ #kredibilno #MarinVukoja #ParlamentFederacije #SDP #trojka #UstavniSud #izdvojeno