Članak

SUD BiH

Ročište o produženju pritvora Debevecu i Mehmedagiću: Tužilaštvo BiH tvrdi da su uništavali naloge za prisluškivanje

(Patria) - U Sudu BiH održano je ročište za produženje pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu i bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću, a postupajuća tužiteljica Bojana Jolović iznijela je nove detalje do kojih su došli ispitivanjem svjedoka.

Ona je kazala da je Debevec nakon hapšenja nazvao uposlenicu Suda BiH od koje je tražio da sakrije knjigu evidencije o uvidu u tajne podatke što je ona i uradila noseći je kući.

"Knjigu smo pronašli i oduzeli. U iskazu te uposlenice Suda BiH za rad na ovim nalozima je navedeno da joj je naloženo da se u toj knjizi izvrše prepravke, da se prepravi datum sa 19. na 18. Također iskinute su stranice iz tih evidencija, međutim, odgovornim postupanjem uposlenika sve te stranice su dostavljene Sudu i Tužilaštvu BiH".

Tužiteljica je kazala da bi izlaskom na slobodu, osumnjičeni utjecali na svjedoke.

"Na početku istrage, kada kreće sakrivanje dokaza u Sudu BiH, u martu 2021. predsjednik Suda BiH donosi odluku da se proglasi državnom tajnom način funkcioniranja tajnim podacima te da su uposlenici dužni da čuvaju državnu tajnu ako ih Tužilaštvo pozove da svjedoči, da oni kažu da ne mogu ništa o tome da govore", kazala je Jolović dodajući da ranije bila takva praksa.

Dodala je da je riječ o 60 naloga za prisluškivanje koji su uništeni.

Podsjetila je da je Debevec dao mobitel braniteljici te ukazala da bi u slučaju da se oslobodi mogao činiti brojna druga djela.

Jolović je danas govorila i o nezakonitom ulasku službenika zatvora u Vojkovićima u pritvorsku jedinicu Osmana Mehmedagića. Dodala je da ako ne mogu iskontrolisati to dok su u pritvoru, kako će onda pratiti dok su na slobodi.

Na pitanje sudije Brace Stupara koliko svjedoka trebaju još saslušati, Jolović je kazala 10 ili više.

Odbrane Debeveca i Mehmedagića iznijele su prijedlog da im se odrede mjere zabrane.

Sudu se obratio i sam Debevec koji je tražio da mu se odrede mjere zabrane tvrdeći da on više nema nikakav utjecaj.

#OsmanMehmedagić #RankoDebevec #ročište #Sud #BiH