Članak

PODNOSI JE SDA

Salkić: Krivična prijava protiv Dodika i drugih zbog 9. januara bit će upućena danas Tužilaštvu BiH

U obraćanju medijima Salkić je naveo da će krivična prijava biti prolijeđena tokom dana Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Ramiz Salkić najavio krivične prijave

(Patria) - Zastupnik u Narodnoj skupštini Rs Ramiz Salkić saopćio je danas da će SDA podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjednika entiteta Rs Milorada Dodika i drugih saučesnika u organizaciji obilježavanja "neustavnog i nezakonitog 'dana Rs' 9. januara".

U obraćanju medijima Salkić je naveo da će krivična prijava biti proslijeđena tokom dana Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

“Tužilaštvo BiH već duže godina ignoriše činjenicu da vlasti ovog entiteta predvođene Miloradom Dodikom ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH i suprotstavljaju se obilježavajući 9. januar kao dan Rs. Očekivali smo da će Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti pokrenuti postupak protiv onih koji ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, ali to se nije desilo i odlučili smo se na ovaj čin. 27.11.2023. Dodik je predsjedavao prvom sjednicom Odbora za proslavu dana Rs na kojoj je konstituisan Odbor za proslavu ovog dana, usvojen program, formirane radne grupe za pripremu i realizaciju proslave 9. januara", rekao je Salkić.

Dodao je da je lokalnim zajednicama naloženo da osiguraju obilježavanje dana na nivou grada, opština i Brčko distrikta.

"Raspisan je i javni poziv za izbor medijske kompanije za aktivnosti, za to su izdvojena određena sredstva. Milorad Dodik kao izabrani predsjednik Rs u saradnji s drugim NN licima u periodu prije 9. januara 2024. godine javno je istupao, poduzimao niz mjera i radnji, pripremao proslavu neustavnog dana Rs 8. i 9. januara 2024. godine. Za organizaciju ove proslave kroistio je svoj službeni položaj, protuzakonito angažovao ljudstvo i materijalne resurse i prisustvovao nizu manifestacija kojima je pokazao nepoštivanje presuda Ustavnog suda čime je počinio krivično djelo", poručio je Salkić.

Osim Dodika, kako je Salkić rekao, krivična prijava će biti podnesena i protiv članova Odbora za organizaciju obilježavanja “dana Rs” kao i drugih NN lica.

Zaključio je da od Tužilaštva BiH očekuju da istragom utvrde ko je sve u tome učestvovao.

#BrčkoDistrikt #KrivičnaPrijava #MiloradDodik #NNLica #OdborZaProslavuDanaRs #PresudeUstavnogSuda #RamizSalkić #SDA #Tužilaštvo #Ustavnisud #BiH