Članak

SAD

Projekcije: Donald Tramp odnio pobjedu na republikanskim izborima u Iowi

(Patria) - Favorit kod republikanaca Donald Trump osvojio je očekivanu pobjedu na izborima u Iowi, prvim glasanjem u predsjedničkoj utrci 2024. godine, pokazuju projekcije američkih medija.

CNN i CBS brzo su predvidjeli rezultat u Trumpovu korist u odnosu na bivšu ambasadoricu u UN-u Nikki Haley i guvernera Floride Rona DeSantisa, iako njegova pobjednička margina nije odmah bila jasna, javio je AFP.

Stanovnici Iowe okupili su se na više od 1.600 biračkih mjesta koja su otvorena u 19:00 (01:00 GMT), čime je pokrenuta blockbuster večer koja se smatra testom Trumpovog obećanja da će proći godinu dana enormnih izbora koja će ga dovesti do povratka u Bijelu kuću.

Trump se nada da će učvrstiti pobjedu kao republikanski kandidat tako što će poraziti Haley i DeSantisa velikom razlikom. Iowa čini manje od dva posto delegata u procesu izbora nosioca glasova stranke, tako da to nikako ne garantuje uspjeh u ostatku sezone nominacija. Ali dobri rezultati su od suštinskog značaja za kandidate koji se nadaju odskočnoj dasci do New Hampshirea, Nevade i Južne Karoline, i dalje do Bijele kuće.

#DonaldTrump #Iowa #Republikanci #SAD #Svijet