Članak

BALISTIČKI PROJEKTILI

Iranska Revolucionarna garda napala izraelsku špijunsku bazu u Iraku i ISIS u Siriji

(Patria) - Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je napala „špijunski štab“ Izraela u iračkoj poluautonomnoj regiji Kurdistan, izvijestili su državni mediji u ponedjeljak kasno, dok su elitne snage saopštile da su napale i Islamsku državu u Siriji, prenio je Reuters.

„Balistički projektili korišteni su za uništavanje špijunskih centara i okupljanja antiiranskih terorističkih grupa u regionu kasno večeras“, navodi se u saopštenju iranske garde, navodeći izraelsku špijunsku agenciju Mossad.

Pored tih napada sjeveroistočno od glavnog grada Kurdistana Erbila, u stambenoj četvrti u blizini američkog konzulata, gardisti su rekli da su pokrenuli napade na „izvršioce terorističkih operacija“ u Iranu, uključujući Islamsku državu.

Nijedan američki objekat nije pogođen raketnim udarima, rekla su dva američka zvaničnika. Udari dolaze usred zabrinutosti oko eskalacije sukoba koji se proširio Bliskim istokom otkako je 7. oktobra počeo rat između Izraela i Hamasa, a iranski saveznici ulaze u borbu iz Libana, Sirije, Iraka i Jemena.

Iran, koji podržava Hamas u njegovom ratu s Izraelom, optužuje Sjedinjene Države da
podržavaju ono što nazivaju izraelskim zločinima u Gazi. SAD su rekle da podržavaju Izrael u njegovoj kampanji, ali su izrazile zabrinutost zbog broja ubijenih palestinskih civila.

Najmanje četiri civila su ubijena, a šest ih je povrijeđeno u napadima na Erbil, navodi se u saopštenju Vijeća sigurnosti vlade Kurdistana, opisujući napad kao „zločin“. Među poginulima su i multimilioner kurdski biznismen Peshraw Dizayee i nekoliko članova njegove porodice, koji su poginuli kada je najmanje jedna raketa pala u njihovu kuću, rekli su irački sigurnosni i medicinski izvori. Dizayee, koji je bio blizak vladajućem klanu Barzani, posjedovao je poslove koji su vodili velike projekte nekretnina u Kurdistanu.

Jedna raketa je pala na kuću visokog kurdskog obavještajnog zvaničnika, a druga na kurdski obavještajni centar, kažu sigurnosni izvori. Zračni saobraćaj na aerodromu u Erbilu je prekinut. Iran je ranije izvodio napade u sjevernom iračkom regionu Kurdistana, rekavši da se to područje koristi kao polazište za iranske separatističke grupe, kao i agenata Izraela.

Bagdad je pokušao da se pozabavi zabrinutošću Irana zbog separatističkih grupa u planinskom pograničnom regionu, premještajući neke članove u sklopu sigurnosnog sporazuma postignutog s Teheranom 2023. godine.

Ranije ovog mjeseca, Islamska država preuzela je odgovornost za dvije eksplozije u gradu Kerman na jugoistoku Irana u kojima je poginulo skoro 100 ljudi i ranjeno više desetina na spomeniku za vrhovnog komandanta Kasema Sulejmanija.

#Irak #Iran #napad #SAD #Svijet