Članak

PO SVOJOJ UREDBI

Istog dana kada je Vlada FBiH donijela odluku o 619 KM minimalca, budžetskim korisnicima isplaćeno po 1.260 KM

Posljednjeg radnog dana u 2023. godini budžetski korisnici koji plaću primaju iz Budžeta FBiH na svoje bankovne račune dobili su po 1.260 KM pomoći prema Uredbi koju je 18. decembra donijela Vlada FBiH. Ta odluka isključuje izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija.

Iako je intencija bila, a kako su tvrdili iz Vlade, omogućiti poslodavcima isplatu radnicima 420 KM u periodu od šest mjeseci bez ikakvih dodatnih poreza te time i "povećati minimalnu plaću na 1000 KM", jasno je da taj plan nije uspio. Kako tada, tako ni sada nema poslodavaca koji se hvale da su isplatili pomoć svojim uposlenicima. Na kraju krajeva, bez rasterećenja i smanjenja aktuelnih doprinosa i poreza, poslodavcima je to samo dodatni trošak.

Interesantno je da je Vlada pred kraj 2023. godine izvršila uplatu, računajući da će to proći neopaženo.

Ovu nakaradnu odluku Vlade FBiH pratio je i nesporazum sa Sindikatom državnih službenika i namještenika čiji je čelnik Samie Kurtović morao zvati medije i ispravljati svoju izjavu o isplati druge tranše.

Čak se i premijer Nikšić oglasio i kazao da je to jednokratna pomoć.

“Radi se o odluci koja je objavljena u Službenim novinama Federacije BiH. Na osnovu te odluke svi zaposlenici organa uprave i drugih organizacija, koji primaju platu iz Budžeta FBiH dobit će jednokratnu pomoć u iznosu od 1.260,00 KM. Dakle potpuno jasno je navedeno jednokratna pomoć i iznos pomoći u skladu sa Uredbom Vlade”, glasila je objava na društveni mrežama.

Istog dana kada su se "oparili" budžetski korisnici, Vlada FBiH je donijela odluka o minimalnoj plaći u iznosu od 619 KM za 2024. godinu.

(A. Vrabac)

#isplata #pomoć #Vlada #BiH