Članak

DUGOGODIŠNJI PARLAMENTARAC

Mehmedović u Sarajevu predstavio svoj pokret Naprijed

Mehmedović je poručio kako “hrabro i odlučno” idu u realizaciju političkih ciljeva bez učešća u iznošenju “negativnosti o bilo kome”.

Foto: Patria

(Patria) - Pokret Naprijed! koji je osnovao državni zastupnik Šemsudin Mehmedović danas je predstavljen i u Sarajevu.

Mehmedović je poručio kako “hrabro i odlučno” idu u realizaciju političkih ciljeva bez učešća u iznošenju “negativnosti o bilo kome”.

Naveo je kako žele izgraditi novi politički projekat koji će biti drugačiji, a ne “samo borba za ministarske pozicije”.

“Politički odnosi u BiH su jako opterećni i karakterizira ih stalna politička kriza. Političke snage koje zauzmaju pozicije vlasti ničim ne pokazuju da su spremni da se založe za prosperitet države. U Rs prevladavaju politički narativi i praksa podrivanja institucija i ustavno-pravnog poretka BiH. Ataci na institucije BiH kao što su Ustavni sud, UIO, OS BiH nisu ništa drugo do antidržavno djelovanje. Jasna je i politika balansiranja koja neskriveno koketira sa separatističkom politikom u Rs, a istovremeno ostavlja mogućnost da se izrazi deklarativna podrška državi dok u političkoj praksi priskrbljuje rješenja koja će biti u korist samo jednog kolektiviteta, ovakva je politika HDZ-a. S treće strane prisutna je politika koja se zdušno na deklarativnoj razini zalaže za državu. Politička praksa ih potpuno demantuje", kazao je Mehmedović.

On je kazao da nikome ne pripada ekskluzivitet na patriotizam i državotvornost, a da nisu dobre ni politike koje imaju servilan odnos naspram ultimativnih političkih zahtjeva iz Banjaluke i Mostara.

“Minimum ispod kojega nećemo ići jeste da s onima kojima budemo sarađivali da imamo zajednički sadržilac – država BiH”, dodao je.

Kazao je kako će Pokret Naprijed biti stranka umjerenog centra, liberalno-demokratske političke orijentacije te da će se zalagati za sekularnu demokratsku državu.

“Krenimo naprijed. Osigurajmo vladavinu prava. Ujedinimo društvo. Osigurajmo individualne slobode. Brinimo se o našim roditeljima jer su oni naš zalog za pogled naprijed. Budimo socijalno osjetljivi jer je to garancija napretka. Samo u sigurnom društvu možemo krčiti puteve koji vode naprijed, samo jaka ekonomija dići će nas naprijed u visine. Ne možemo se kretati naprijed okrenuti unazad, zagledani u prošlost. Krenimo naprijed sa teretom prošlosti kao bolnim iskustvom i opomenom šta se sve događalo u BiH. Pronađimo dobronamjerne saputnike, uključimo majke, supruge, kćerke, mlade i obrazovane da nam budu vodeća snaga. Nema nazad, samo možemo ići naprijed”, poručio je Mehmedović.

On je danas predstavio nekoliko članova koji su mu se pridružili u pokretu Naprijed, a riječ je o kadrovima koji već poznati bh. javnosti kao što su Nedžad Koldžo, Muhamed Ibrahimović, Draško Aćimović, Edhem Pašić...

#BiH #Naprijed #političkipokret #ŠemsudinMehmedović