Članak

TEŠKA EKONOMSKA SITUACIJA

Papa Franjo se nada da će posjetiti rodnu Argentinu prvi put otkako je postao pontifik

(Patria) - Papa Franjo rekao je u nedjelju da će, ako bude mogao, posjetiti svoju rodnu Argentinu u drugoj polovini 2024. godine, po prvi put u njegovom skoro jedanaestogodišnjem papinstvu dok njegovi sunarodnici Argentinci pate zbog ekonomske situacije u zemlji, javio je AP.

Franjo nije dolazio u svoju domovinu otkako je izabran za papu 2013. godine. U intervjuu na privatnom italijanskom TV kanalu, Franjo je rekao da je zabrinut za narod Argentine jer „mnogo pate“, što je očigledna referenca na razorenu ekonomiju u toj zemlji.

Iz svoje rezidencije u Vatikanu, Franjo (87) je u emisiji „Che Tempo Che Fa“ rekao da planira posjetiti Polineziju u augustu i da će nakon toga ove godine doći putovanje u Argentinu. Krajem prošle godine, Franjo je rekao da ga je pozvao novi predsjednik Argentine, Javier Milei. Tokom predizborne kampanje novog argentinskog predsjednika, Milei, samoprozvani „anarhokapitalist“, nazvao je Franju „imbecilom“ za odbranu socijalne pravde. Papa, koji je imao dug razgovor s Mileijem nakon što je pobijedio, rekao je da mu je oprostio retoriku u kampanji.

Upitan da li bi otišao u Argentinu i da li je zabrinut za Argentince, Franjo je odgovorio: „Da, brinem se jer ljudi toliko pate. Ovo je težak trenutak za državu.”

„U planu je mogućnost putovanja (u Argentinu) u drugoj polovini godine“, rekao je Franjo, napominjući da se u vremenskom okviru uzima u obzir da zemlja ima novu vladu.

„Želio bih da idem“, dodao je papa, osvrćući se na „deset godina“ otkako je odsutan.

Sa godišnjom stopom inflacije u Argentini koja prelazi 200%, Milei se obavezao da će smanjiti vladine propise i platne spiskove i dozvoliti privatizaciju državnih industrija kao način za povećanje izvoza i investicija. To je već izazvalo proteste, ali Milei je obećao da će nastaviti.

#Argentina #PapaFranjo #posjeta #Svijet