Članak

RUSKA AGRESIJA

Zakharova pozvala Zapad da prestane isporučivati oružje Kijevu ako želi razgovore

(Patria) - Ako Zapad želi razgovore o Ukrajini, trebao bi prestati snabdijevati Kijev oružjem, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova, komentarišući izjavu švicarskog saveznog savjetnika za vanjske poslove Ignazia Cassisa da Rusiju treba uključiti u mirovne razgovore, prenije je agencija TASS.

Obraćajući se na konferenciji za novinare u Davosu ranije tokom dana, Cassis je rekao da se ulažu napori da se Rusija uvede u mirovne razgovore o Ukrajini uz posredovanje drugih zemalja i naglasio da mirovna konferencija ne može biti održana bez učešća Rusije.

„Ako se radi o želji nekih zemalja da nađu izlaz iz ćorsokaka u koji ih je doveo Washington, to je jedna stvar. U ovom slučaju treba da prestanu da isporučuju oružje Ukrajini, prestanu da uvode antiruske sankcije i prestanite davati rusofobične izjave“, rekla je ona za list Izvestia.

„Ako je ova retorika usmjerena ka uvlačenju Rusije u neku vrstu psihodeličnog procesa pod uslovima Zapada kako bi utjecala na principijelne pristupe Rusije, nećemo biti namamljeni u ovu zamku“, rekla je Zakharova.

#agresija #Kijev #Rusija #Ukrajina #Svijet