Članak

AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden: Ne podržavamo nezavisnost Tajvana

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da ta država ne podržava nezavisnost Tajvana, nakon što su tajvanski birači vladajućoj stranci na tom otoku dali treći predsjednički mandat.

(Patria) - Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da ta država ne podržava nezavisnost Tajvana, nakon što su tajvanski birači vladajućoj stranci na tom otoku dali treći predsjednički mandat.

Američki državni sekretar Antony Blinken dodao je da SAD ostaju predane miru i sigurnosti u regiji, prenosi Hina.

Ranije tokom dana, predsjednički kandidat tajvanske vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP) i potpredsjednik Tajvana Lai Ching-te pobijedio je na predsjedničkim izborima, uprkos pozivima Kine da ga se ne izabere, i obećao da će se suprotstaviti Pekingu, ali i tražiti pregovore.

- Ne podržavamo nezavisnost... - rekao je Biden, upitan za reakciju na današnje tajvanske izbore.

- SAD su predane očuvanju mira i stabilnosti s obje strane Tajvanskog tjesnaca i mirnom rješavanju razlika - poručio je Blinken.

Nekoliko sati prije otvaranja birališta, Washington je upozorio "da bi bilo neprihvatljivo" da se "bilo koja" zemlja miješa u te izbore.

Tajvan, otok koji Kina smatra svojim, demokratska je uspješna priča od održavanja prvih direktnih predsjedničkih izbora 1996., što je kulminacija decenija borbe protiv autoritarne vladavine.

Sjedinjene Američke Države najvažniji su međunarodni pokrovitelj i dobavljač oružja za Tajvan uprkos nedostatku formalnih diplomatskih veza s otokom.

Bidenova administracija bojala se da će izbori i nova vlast eskalirati sukob s Pekingom.

Biden radi na popravljanju odnosa s Kinom, uključujući pristanak na razgovor o razlikama u sigurnosnim pitanjima na summitu u Kaliforniji s predsjednikom Xi Jinpingom u novembru.

Kineski ured za poslove s Tajvanom saopćio je danas da pobjeda kandidata tajvanske vladajuće Demokratske progresivne stranke Lai Ching-tea na izborima neće promijeniti osnovne obrise odnosa otoka s kopnenim dijelom Kine.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova saopštila je da Moskva i dalje gleda na Tajvan kao na sastavni dio Kine.

#JoeBiden #rusija #SAD #sad #tajvan #Svijet