Članak

PREDSJEDNIK SAD

Biden: Husi su teroristička grupa

Američki predsjednik Joe Biden u petak je nazvao Huse „terorističkom“ grupom, nakon što su američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice preko noći pokrenuli desetine zračnih napada širom Jemena.

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden u petak je nazvao Huse „terorističkom“ grupom, nakon što su američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice preko noći pokrenuli desetine zračnih napada širom Jemena, javio je Reuters.

Biden je rekao da će SAD odgovoriti Husima ako nastave s ponašanjem koje je nazvao „nečuvenim“.

London i Washington kažu da su njihovi udari u Jemenu bili odmazda za višemjesečne napade na brodove na Crvenom moru koje su Husi izveli kao odgovor na tekući rat u Gazi.

„Mislim da jesu“, rekao je Biden novinarima kada su ga pitali da li je voljan da Huse nazove „terorističkom“ grupom. „Pobrinućemo se da odgovorimo Husima ako nastave ovo nečuveno ponašanje zajedno s našim saveznicima“, dodao je.

Bijela kuća je ranije saopštila da Sjedinjene Države ne žele rat s Jemenom, ali neće oklijevati da preduzmu daljnje mjere.

„Nebitno je da li su oni označeni (teroristi). Okupili smo grupu nacija koje će reći da ćemo odgovoriti ako nastave da se ponašaju kao sada“, rekao je Biden.

#JoeBiden #SAD #Husi #Jemen #Svijet