Članak

IGRA SA BROJKAMA

Amer Osmić demantovao Mirhunisu Komarica: BiH je u posljednjoj deceniji napustilo između 150 i 300 hiljada građana

Doktor na Odsjeku za sociologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Amer Osmić tvrdi da je BiH u posljednjih deset godina napustilo između 150.000 i 300.000 građana.

(Patria) - Doktor na Odsjeku za sociologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Amer Osmić tvrdi da je BiH u posljednjih deset godina napustilo između 150.000 i 300.000 građana, prenosi Slobodna Bosna.

Na taj način je demantovao predsjednicu Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisu Komarica, koja kaže da našu zemlju svake godine napusti više od 100.000 građana.

Nezahvalno je i vrlo teško, kaže Osmić, davati bilo kakve projekcije o tome koliko je stanovnika otišlo iz BiH u proteklom periodu.

- Imamo neke projekcije koje daju određene nevladine organizacije ili nezavisni eksperti. Međutim, bez zvaničnih podataka vrlo teško je reći koliko je stanovnika otišlo u određenom periodu - govori Osmić.

Ocjenjuje neodgovornim prema društvu reći da nas danas ima 3,5 miliona, koliko je bilo 2013., kao i da nas ima manje od tri miliona.

- Reći da nas ima ispod tri miliona je također neodgovorno jer nemamo za to zvanične ili bilo kakve druge pokazatelje.

Neke projekcije govore da je BiH u ovom desetogodišnjem periodu, od 2013., zapravo ostala bez između 150.000 do 300.000 stanovnika - navodi Osmić.

Dodaje da su razlozi brojni - od političke situacije do loših ekonomskih parametara.

Podsjećamo, iako nema preciznih zvaničnih podataka o broju građana BiH koji su napustili domovinu i otišli da žive i rade u drugim državama, pozivajući se na vlastite izvore Mirhunisa Komarica svake godine ponavlja tvrdnju da BiH svake godine napusti više od 100.000 građana.

Takve tvrdnje iznosi već nekoliko decenija, a kada bi one bile tačne, to bi značilo da u BiH više niko ne živi i da su se svi odavno iselili na Zapad.

Konkretno, Komarica je pretprošle godine kazala da je BiH u toku 2021. napustilo čak 170.000 građana.

#amerosmić #mirhunisakomarica #Odlazak #OdlazakStanovnistva #bih