Članak

ODLUKOM WOLFGANGA PETRITSCHA

Na današnji dan prije 24 godine osnovana Granična policija Bosne i Hercegovine

Granična policija BiH uspostavljena je na osnovu Zakona o Državnoj graničnoj službi BiH koji je, u skladu sa svojim ovlaštenjima, 13. januara 2000. donio visoki predstavnik Wolfgang Petritsch.

(Patria) - Granična policija BiH uspostavljena je na osnovu Zakona o Državnoj graničnoj službi BiH koji je, u skladu sa svojim ovlaštenjima, 13. januara 2000. donio visoki predstavnik Wolfgang Petritsch.

Na 66. sjednici, održanoj 9. februara 2000., Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o imenovanju prvog direktora Državne granične službe i njegovih zamjenika.

Također, na 69. sjednici, održanoj 8. marta iste godine, Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o osnovnim principima organizacije, funkcioniranja i nadležnosti Državne granične službe i Odluku o prenosu dijela ovlaštenja za provođenje Zakona o državnoj graničnoj službi BiH.

Granična policija BiH počela je operativno raditi 6. juna 2000. godine formiranjem prve jedinice Aerodrom Sarajevo. Stoga se tog datuma obilježava Dan Granične policije.

Proces preuzimanja poslova nadzora i kontrole prelaska državne granice od entitetskih i kantonalnih MUP-ova tekao je etapno i završen je 30. septembra 2002. inauguracijom Jedinice državne granične službe Strmica.

Misija UN-a u BiH, na čelu sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN-a i šefom Misije UN-a u BiH Jacquesom Paulom Kleinom, 30. decembra 2002. akreditovala je Državnu graničnu službu BiH da ispunjava osnovne standarde demokratskog provođenja zakona.

Od tada kompletna granica BiH stavljena je pod kontrolu i nadzor, koji se obavljaju na znatno organizovaniji i funkcionalniji način.

Treba napomenuti i to da je Državna granična služba formirana prije Ministarstva sigurnosti BiH.

Donošenjem novog Zakona o Državnoj graničnoj službi u oktobru 2004., ova policijska agencija definisana je kao upravna organizacija u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH, s operativnom samostalnošću, osnovana radi obavljanja policijskih poslova u vezi s nadzorom i kontrolom prelaska granice BiH i drugih poslova propisanih zakonom.

Izmjenama ovog Zakona, koji je stupio na snagu 18. aprila 2007., Državna granična služba BiH preimenovana je u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine.

Granična policija BiH u svom radu primjenjuje, prije svega, osnovne zakone: Zakon o graničnoj kontroli, Zakon o policijskim službenicima BiH, Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu, Zakon o državnoj službi u institucijama BiH i dr.

Među značajnijim dokumentima novijeg datuma važno je istaknuti da su davanjem saglasnosti Vijeća ministara BiH 2013. na izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Granične policije omogućena nova radna mjesta za policijske službenike u Jedinici granične policije Doljani, u čijoj je nadležnosti novi Međunarodni granični prelaz Bijača, radna mjesta za strateško planiranje i evropske integracije, zaštitu tajnih i ličnih podataka, te za upošljavanje manjeg broja državnih službenika uspostavljanjem novog Ureda za internu reviziju.

Uz ovo, donošenjem novog Pravilnika statusno je osnovan i Zajednički centar za analizu rizika kao unutrašnja organizacijska jedinica u okviru Glavnog ureda Granične policije BiH, piše na web stranici Granične policije BiH.

#Graničnapolicija #VisokiPredstavnik #bih