Članak

POLTIKA I MEDIJI

Šabić jedno, Karamehmedović drugo: Trojka sve saslušala ali nema konkretnog rješenja, politika bez dogovora o novom zakonu

(Patria) - U zgradi Vlade FBiH održan je sastanak predstavnika stranaka trojke (NIP, SDP, Naša stranka), Elektroprivrede BiH i generalnih direktora BHRT-a i FTV-a Belmina Karamehmedovića i Džemala Šabića, u vezi trenutnog stanja u Radioteleviziji Bosne i Hercegovine.

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, kazao je da je trojka ponudila neka rješenja generalnim direktorima te da im je ostavljeno neko vrijeme da razmisle o dogovoru.

Predsjednika NiP-a podvukao je kako je prioritet funkcionisanje BHRT-a, ali i Federalne televizije, koja kaže također mora nastaviti raditi stabilno.

Direktor FTV-a Džemal Šabić kazao je da je zaključak sastanka ukoliko direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović potpiše ugovor sa Elektroprivredom, kakav je bio i do sada ili potpišu aneks ugovora na tri mjeseca kako bi se naplata takse nastavila i da ne bi radnici ispaštali, FTV je tu da napravi novi korak.

Šabić je još jednom potcrtao da ne postoji dug FTV-a prema BHRT-u.

"To vam mogu potvrditi sve revizije. Za korištenje resursa u BHRT-u FTV je mjesečno plaćala 400.000 KM. Mi BHRT-u niti jednu marku nismo dužni", kazao je Šabić.

Dodao je da BHRT razvlači potpisivanje ugovora sa EP BiH, a da se radnici koriste kao taoci.

Također je kazao da politika ima pravo zakonski promijeniti menadžment FTV-a.

Direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović ističe da ne zna šta će biti s platama radnika s obzirom na to da je s računa za struju u januaru izostavljena stavka o uplati RTV takse, no saglasan je sa prijedlogom trojke.

"BHRT je predložio jednu pravedniju i zakonitiju raspodjelu takse koja se prikupi u FBiH putem računa Elektroprivrede BiH u narednom periodu. Nažalost, danas je generalni direktor RTVFBiH insistirao na to da stvari ostanu onakve kakve jesu, a to za BHRT nažalost nije prihvatljivo jer nas je ovaj način naplate takse i nezakonitog zadržavanja sredstava od strane FTV-a koja pripadaju RTRS-u doveo u situaciju da smo ostali bez ikakvog finansiranja", kazao je Karamehmedović.

"Drugim riječima, loptica više nije u našem dvorištu. Mi mislimo da je ta ponuda fer i da je više u skladu sa zakonom u odnosu na ono što smo imali posljednjih šest godina... Činimo sve što je moguće da probamo za početak obezbijediti plaću radnicima, a zatim i šire rješavati ovaj problem", rekao je Karamehmedović.

Generalni direktor BHRT-a je kazao da je spreman da podnese sve konsekvence eventualnih grešaka koje je napravio u svom radu.

"Sigurno ih je bilo, ali ovu situaciju u kojoj se našla BHRT nije izazvao menadžment radiotelevizije Bosne i Hercegovine, nego je do nje došlo zbog toga naprosto što se ne poštuje Zakon o javnom RTV sistemu koji je usvojen 2005. godine u Parlamentu, a nepoštovanje je prvo izazvala Radiotelevizija Republike srpske, a onda se konsekventno tome nastavilo nepoštivanjem od strane Radiotelevizije Federacije."

Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto kazao je nakon današnjeg sastanka sa menadžmentom BHRT-a i FTV-a da je Trojka ponudila rješenja, a da je na javnim servisima da razmisle o njima.

"Ne znam da li se ovo prije dešavalo, ali postoji neka vrsta nerazumijevanja između te dvije strane. Danas je bila neka vrsta sučeljenja. Prošlo je sve u civilizovanom razgovoru. Mi smo kao Trojka ponudili neka rješenja, na njima je da razmisle. Želimo jak javni servis da i BHRT i FTV stabilno posluju i da budu ta neka slobodna riječ u našem medijskom prostoru", kaže Forto.

Smatra da su problemi počeli kad je RTRS izašao iz sporazuma i prestao plaćati svoj dio RTV takse 2017. godine.

"To je na sudu. Kad nekog tužite, čekate sudsku odluku", kaže Forto.

Izlaz iz situacije je novi zakon koji će se primjenjivati na teritoriji cijele države i koji će svi poštovati.

Forto je na pitanje da li u Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović ima saradnike, kazao da za sada nije uspio postići konsenzus oko teksta novog zakona.

"Ne radi se samo o SNSD-u i strankama iz Rs-a, već imate i HDZ i trojku i svi imaju viziju kako bi to trebalo da izgleda", kazao je Forto.

#BelminKaramehmedović #BHRT #DžemalŠabić #FTV #javniservis #trojka #BiH