Članak

GRADONAČELNIK LONDONA

Khan: Brexit Veliku Britaniju godišnje košta 178 milijardi dolara

Britanska ekonomija smanjila se za šest posto nakon izlaska iz EU, što je godišnji trošak od 178 milijardi dolara, upozorava gradonačelnik Londona Sadiq Khan.

(Patria) - Britanska ekonomija smanjila se za šest posto nakon izlaska iz EU, što je godišnji trošak od 178 milijardi dolara, upozorava gradonačelnik Londona Sadiq Khan.

Khan, član opozicione Laburističke partije, koja je glasala protiv Brexita na referendumu 2016., svoju izjavu zasnovao je na izvještaju koji je naručio od ekonomskih konsultanata Cambridge Econometrics.

Stručnjaci su dali svoju procjenu koliko bi brzo privreda rasla da je Velika Britanija glasala za ostanak u EU.

- Sada je očigledno da Brexit ne funkcioniše. Tvrda verzija Brexita, sa kojom smo završili, vuče našu ekonomiju nadole i povećava troškove života - govori Khan.

Procjena Cambridge Econometricsa o troškovima Brexita veća je od nekih drugih, prenosi RSE.

Britanski nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (NIESR) procijenio je u novembru da je Brexit smanjio veličinu ekonomije za 2-3 posto, a očekuje se da će uticaj porasti na 5-6 procenata do 2035. godine.

Jonathan Haskel, kreator politike Banke Engleske, procijenio je prošle godine da je Brexit nanio štetu investicijama smanjujući BDP za 1,3 posto do kraja 2022., što je ekvivalentno 1.000 funti po domaćinstvu godišnje.

Cambridge Econometrics očekuje da će Brexit smanjiti godišnji privredni rast u Velikoj Britaniji za 0,4 procentna poena od sada do 2035., nivo zaposlenosti za tri miliona do 2035. i investicije za trećinu.

Procjena implikacija Brexita zakomplikovala je pandemija COVID-19 samo nekoliko mjeseci nakon što je Velika Britanija formalno napustila EU u januaru 2020. godine.

#Svijet #SadiqKhan #VelikaBritanija