Članak

NEŠTO ĆE UPALITI

Kako da riješite problem sa zaleđenom bravom na automobilu?

Posljednjih dana jutarnje temperature u mnogim krajevima Bosne i Hercegovine debelo su ispod nule.

(Patria) - Posljednjih dana jutarnje temperature u mnogim krajevima Bosne i Hercegovine debelo su ispod nule.

Niske temperature zraka dovode do brojnih poteškoća u svakodnevnom životu, a jedna od njih svakako je zaleđivanje brava automobila.

Kad vam se to dogodi, prvo pažljivo sastružite gornji sloj leda koji prekriva ulaz u bravu strugalicom za led, a potom pažljivo pokušajte ubaciti ključ i lagano ga okrenuti.

Ako ne ide, znači da je brava jako zaleđena i da trebate isprobati druge metode.

Jedna od njih je da vrh ključa pokušate lagano zagrijati upaljačem pa ga ubaciti u bravu.

Ako vam je pri ruci sprej WD-40, možete ga iskoristiti za podmazivanje ključa ili naprskati na samu bravu - pomoći će da ključ lakše klizne u nju.

Kad stisne zima, a ujutro rano morate na posao, dobro je u torbici imati bočicu alkohola s raspršivačem, jer i to može biti prva pomoć kod zaleđene brave automobila.

Žene često sa sobom nose mini pakovanja gelova za suho pranje ruku, a ona obično imaju visok udio alkohola. Namažite ključ gelom pa ga lagano gurnite u bravu. Pričekajte koju minutu prije nego što ga probate okrenuti, jer alkohol bi trebao otopiti led.

Važno je da nijednu od ovih metoda ne radite grubo i na silu, jer tako mežete oštetiti i ključ i bravu automobila, prenosi Jutarnji list.

U većini slučajeva, neka od njih će upaliti, ali ako nikako ne ide, radije zovite autobravara nego da napravite veću štetu.

#Automobil #Automobili #magazin1 #vozač #zanimljivosti