Članak

TRAŽE PREKID VATRE

Stotine propalestinskih demonstranata uhapšeno nakon što su blokirali saobraćajnice u New Yorku

(Patria) - Propalestinski demonstranti blokirali su u ponedjeljak nekoliko mostova i tunel u New Yorku kako bi zahtijevali hitan prekid vatre u tromjesečnom sukobu između Izraela i Hamasa prije nego što policija uhapsila stotine njih i ponovo otvorila puteve, javio je Reuters.

Desetine demonstranata koji su pjevušili sjedili su na ulazima u mostove u Brooklynu,
Manhattanu i Williamsburgu preko East Rivera, kao i na tunelu Holland koji povezuje New York i New Jersey preko rijeke Hudson, javljaju lokalni mediji.

Policija je uhapsila 325 demonstranata, rekao je portparol policije, a sve lokacije su očišćene. Gradonačelnik New Yorka Eric Adams rekao je da pravo na protest ne daje pravo da se blokiraju mostovi.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama tokom protesta vidi se kako demonstranti skandiraju: „NYPD, KKK, IDF svi su isti“, misleći na policijsku upravu New Yorka, Ku Klux Klan i Izraelske odbrambene snage. Demonstranti u tunelu Holland nosili su transparente na kojima je pisalo „Prekinite opsadu Gaze“, „Primirje odmah“ i „Okončajte okupaciju“.

Proteste su organizovali Jevrejski glas za mir, Palestinski omladinski pokret i ogranak
Demokratskih socijalista Amerike u New Yorku, između ostalih zagovaračkih grupa.
U Charleston, u Južnoj Karolini, demonstranti su prekinuli predizborni govor predsjednika Joea Bidena u crkvi Mother Emanuel AME, gdje je bijelac ubio devet crnaca iz crkve 2015. godine.

Demonstranti su uzvikivali „Prekid vatre sad“, a zajednica unutar crkve odgovorila horski „još četiri godine“ dok su demonstrante izvodili iz zgrade.

#NewYork #Palestina #protesti #SAD #svijet