Članak

SLIČNI IM INTERESI

Državna koalicija ne sastaje se mjesecima: Čović arbitrira između Dodika i trojke

Piše: Amra Vrabac

Posljednji zvanični sastanak predsjednika i predstavnika stranaka koje čine državnu vlast održan je 16. oktobra 2023. godine. Od tada, sastanke redovno održavaju stranke koje čine vlast u FBiH SDP, NIP, Naša stranka i HDZ Dragana Čovića.

Posljednji sastanak državnih partnera bio je najavljen za 11. decembar u PS BiH, ali Milorad Dodik i delegacija SNSD-a otkazali su svoj dolazak jer na sastanku ne bi bili svi lideri stranaka koje čine vlast. Tada nije bilo Elmedina Konakovića koji je kao ministar vanjskih poslova BiH bio na službenom putu. No, umjesto Konakovića sastanku je trebao prisustvovati Kemal Ademović, prvi zamjenik predsjednika NIP-a. Ademović je posljednji put bio na sastanku koalicije u Konjicu 30. juna, a nakon žustrije rasprave Dodik je tada opsovao genocid nakon čega je Ademović napustio sastanak. To može biti razlog zašto je Dodik otkazao zakazani sastanak jer je želio izbjeći susret sa Ademovićem.

U međuvremenu su u Banja Luci sastanak održali Dragan Čović i Milorad Dodik, a nekoliko dana kasnije i Čović i stranke trojke. No, zajedničkih sastanaka nema, već Čović glumi arbitra.

Nije tajna da je Dodik više puta podržao Čovića u njegovim zahtjevima za izmjenu Izbornog zakona BiH, a čak je istakao i „što Čović kaže da su dogovorili u FBiH ja ću podržati“.

S druge strane Čović podržava Dodikov stav o eliminsanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH navodeći kako takav stav ima i trojka samo još nisu utvrdili kada bi to trebalo ostvariti. Takvu Čovićevu tvrdnju nisu demantirali iz trojke.

Dok se približava 9. januar i jačaju nacionalističke tenzije iz Rs-a, trojki se još uvijek sliježe praznični ručak. Pa tako danima ne spominju Dodika, već se svađaju sa SDA oko javnog servisa i naplate takse.

Iako se u BiH kaže „ko šuti taj odobrava“, teško je povjerovati da trojka nema stav o nepoštivanju odluka Ustavnog suda BiH i sili koju provodi Dodik i MUP Rs.

Deveti januar je pred vratima, a osim trojke troma je i međunarodna zajednica. Guranje prsta u oko Dodikova je stara taktika. No, sada je prst u oba oka i međunarodnoj zajednici ali i trojci kojoj bi koalicija sa Dodikovim SNSD-om mogla biti i kraj političkog djelovanja.

#DraganČović #koalicija #MiloradDodik #trojka #BiH