Članak

ŽELE PROGURATI VUKOJU

HDZ-ov Mladen Bošković zakazao sjednicu za 22. januar zbog nefunkcionisanja radnih tijela Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Već nekoliko puta je zakazana sjednica Zakonodavno-pravne komisije koja nije održana zbog nedostatka kvoruma.

(Patria) - Mladen Bošković (HDZ BiH), zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, zakazao je 8. redovnu sjednicu Predstavničkog doma PFBiH za 22. januar u 11 sati. Bošković u svom dopisu tvrdi da je on uputio poziv po ovlaštenju te zbog spriječenosti predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić koja je ranije podnijela ostavku na ovu funkciju. No, formalno ona je još uvijek predsjedavajuća.

Na dnevnom redu su dvije tačke i to Informacija o nefunkcionisanju radnih tijela Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Izbori i imenovanja.

Već nekoliko puta je zakazana sjednica Zakonodavno-pravne komisije koja nije održana zbog nedostatka kvoruma.

HDZ-u i partnerima s kojim čine vlast žuri se s imenovanjem Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. No, prije nego što stigne zvanični prijedlog pred Parlament mora zasjedati Komisija za izbor i imenovanje. Stranke opozicije mišljenja su da u Parlament treba uputiti cijelu listu uspješnih kandidata, a ne samo ime Marina Vukoje koji je blizak HDZ-u.

Kada je riječ o Zakonodavno-pravnoj komisiji HDZ i stranke trojke predložili su izmjene Poslovnika koji bi bio nepovoljan po bilo koju opoziciju u svijetu, pa tako i onu u Federaciji BiH.

Osim ograničenja koja bi se uvela novim Poslovnikom, cilj je i da se kooptiranjem popune radna tijela, čime bi se otvorio put da Komisija za izbor i imenovanje predloži Marina Vukoju kao HDZ-ovog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

#izbor #MarinVukoja #MladenBošković #Ustavnisud #BiH