Članak

ZVANIČNA POSJETA

Cameron u Prištini: Velika Britanija će pomoći Kosovu da ga priznaju zemlje koje to nisu do sada učinile

Šef britanske diplomatije je podsjetio da je Britanija ove godine poslala na Kosovo više od 600 vojnika i da je ponosan na uspjeh koji britanske trupe imaju.

Cameron: Puna podrška Kosovu

(Patria) - Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je danas da će Velika Britanija pomoći Kosovu da ga priznaju zemlje koje to do sada nisu učinile, kao i da bude priznato u međunarodnim institucijama.

Cameron je to rekao u Prištini, na konferenciji za medije, nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova Kosova Donikom Gervalom i dodao da London želi da pomogne Prištini u oblasti sigurnosti, ekonomije, vladavine prava i borbe protiv korupcije, prenosi Reporteri.

Šef britanske diplomatije je podsjetio da je Britanija ove godine poslala na Kosovo više od 600 vojnika i da je ponosan na uspjeh koji britanske trupe imaju.

Stabilnost na Zapadnom Balkanu je veoma važna i Britanija je uložila velike napore u tom pravcu, naveo je Cameron, naglašavajući da je veoma važno osigurati sigurnost za sve zajednice na Kosovu.

"To je nešto u šta Britanija ove godine ulaže 45 miliona funti. To je nešto veoma važno za naš nacionalni interes. Živimo u svijetu velike neizvjesnosti, velike nestabilnosti, svijetu velikih sukoba i vrijeme je da zemlje poput Britanije podrže naše prijatelje, da blisko sarađuju u našim važnim savezima", rekao je britanski ministar vanjskih poslova

Cameron je sinoć u Prištini razgovarao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

#BritanskaPodrška #BritanskiMinistar #DavidCameron #DonikaGervala #Kosovo #MeđunarodneInstitucije #Priština #SigurnostNaKosovu #StabilnostZapadnogBalkana #VelikaBritanija #Region