Članak

NAJAVLJEN SNAŽAN ODGOVOR

Najmanje 103 osobe stradale u dvjema eksplozijama na jugoistoku Irana

Soleimani je, podsjećamo, ubijen 2020. godine u napadu američkih bespilotnih letjelica.

(Patria) - Najmanje 103 osobe su ubijene, a 141 ranjena u napadu koji se jučer dogodio u blizini mezarja u Iranu gdje se obilježavala četvrta godišnjica smrti bivšeg vojnog komandanta zemlje Kasema Soleimanija.

Soleimani je, podsjećamo, ubijen 2020. godine u napadu američkih bespilotnih letjelica.

Bio je komandant iranskih elitnih snaga Kuds i arhitekta iranskih vojnih operacija na Bliskom istoku. SAD su ga likvidirale u januaru 2020. u Iraku, prenosi Hina.

Iranska državna televizija izvijestila je ranije o prvoj, a potom i drugoj eksploziji tokom ceremonije u jugoistočnom gradu Kermanu, u blizini džamije Saheb al-Zaman, gdje se nalazi Soleimanijev mezar.

Zamjenik guvernera provincije Kerman Rahman Jalalirekao je da su eksplozije "teroristički napad".

Broj poginulih narastao je na 103 nakon smrti ljudi koji su bili teško ranjeni u eksplozijama, objavila je službena novinska agencija IRNA.

Još 141 osoba je ranjena u bombaškim napadima, navodi IRNA, dodajući da su neki u "kritičnom stanju".

Iranska novinska agencija Tasnim, pozivajući se na pouzdane izvore, saopštila je da su u blizini mezarja "eksplodirale dvije vreće s bombama".

Bombe su očito aktivirane daljinskim upravljačem, dodaje agencija.

Novinska agencija ISNA citirala je gradonačelnika Kermana Saeeda Tabrizija, koji je rekao da su bombe eksplodirale u razmaku od 10 minuta.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi rekao je da će sigurnosne vlasti reagovati "brzo i snažno".

Ističe da je većina žrtava poginula u drugom bombaškom napadu.

- Naše policijske snage su na oprezu i privest će pravdi one koji su počinili ovaj zločin - najavio je ministar u obraćanju na državnoj televiziji.

Niko za sada otvoreno ne nagađa ko bi mogli biti počinitelji napada.

#Explosions #IranAttack #IranianTragedy #JusticeForVictims #KasemSoleimani #KermanBombings #PrayersForVictims #SecurityAlert #StayStrongIran #TerroristAttack #svijet