Članak

BIVŠI GUVERNER

Softić: Odlazim s ponosom, ostavili smo dobre pretpostavke za budući rad

Senad Softić

Centralna banka BiH danas je izabrala novo rukovodstvo na čijem čelu je prof. dr. Jasmina Selimović.

Softić je Centralnu banku BiH vodio u veoma teškim i izazovnim vremenima. Pored borbe s ekonomskim posljedicama nakon koronavirusa, te za vrijeme ruske argresije na Ukrajinu, Centralna banka BiH na čelu sa Softićem odolijevala je raznim političkim pritiscima, a koji su najčešće dolazili iz manjeg bh. entiteta. U ovu 2024. godinu Centralna banka ušla je s najvećom ostvarenom dobiti u historiji ove institucije, što samim tim znači i da su poslovni rezultati u 2023. godini najbolji u historiji njenog rada.

O guvernerskom mandatu, funkcionisanju Centralne banke BIH te planovima za budućnost Softić je govorio danas u emisiji ‘Dobar dan BiH’.

- Odlazim s ponosom na sve ono što je urađeno u ovih osam i po godina. Imali smo situacija koja su zahtijevale brze i kvalitetne odluke. Bili smo uporni, posvećeni da doprinesemo stabilnosti što i jesmo napravili. Ostavili smo dobre pretpostavke za budući rad novog menadžmenta – kazao je Softić.

Kazao je da CBBIH ne treba prirediti situacije da se o Upravom vijeću odlučuje na vanrednoj sjednici.

- Nikada nisam bio sporan i za mene nije iznenađenje. Zbog situacije Banke ovo ne treba da se ovako radi – dodao je Softić.

Naveo je da poznaje neke članove Upravnog vijeća. Imena koja se spominju mogla bi biti u sukobu interesa. Nekoliko članova zakona o Centralnoj banci govori kako bi ova institucija trebala biti apolitična.

Nespojiva je bilo koja funkcija sa političkim angažmanom po Zakonu o centralnoj banci.
Onog trenutka kad se preuzima mandat od sutra, ne bi trebalo da bude. Ono što se priča ne mora biti istina. Ko god da bude želim uspješan rad. Uputio sam dopis svim članovima uprave da dostave svoj izvještaj, potpisao sam taj materijal i ostavio ga novom guverneru kad preuzme mandat. Razriješen sam, od sutra sam na fakultetu – kazao je Softić.

Govorio je i o političkim pritiscima na Centralnu banku BiH.

- CBB je vrlo značajna institucija za BiH. Osam i po godina nemam dana bolovanja, stalno smo radili. Zahvaljujući preventivnim mjerama došli smo u poziciju da razmišljamo o stotinama miliona KM profita. Imali smo bezrezervnu podršku svih međunarodnih institucija. Kada ste od riječi onda imate podršku, nismo imali pritisak, zahvaljujući podršci MMF-a uspostavili smo registre pravnih subjekata. Nije bilo negativnih pritisaka – rekao je Softić.

Rekao je i da su 2020. i 2021. godina bile najteže.

- Opet zahvaljujući dobrim preventivnim aktivnostima imali smo potrebne novce. CBB je ulijevala povjerenje svakom građaninu da ima novca, da je stabilan. Imamo kapital gotovo milijardu, ponosam sam na te rezultate i uspjehe, uvodili smo novine u makroekonomske pokazatelje… – naveo je Softić.

Osvrnuo se i na spor s Općinom Centar oko izgradnje objekta CBBIH na Marin Dvoru.

- CBB je potpuno legalan vlasnik parcele u Kranjčevićevoj ulici. Nijedan formalni ni suštinski razlog ne postoji da Općina Centar ne ispoštuje ugovor. To nije nacionalni spomenik, nije ni potencijalno arheološko nalazište kako se govorilo, ne znam zašto nam to nije omogućeno.

Nažalost, nekome nije u interesu. Tužili smo Općinu Centar, tražili smo da mi iskopamo da utvrdimo je li ili nije jer smo znali da ćemo naći samo kanalizaciju. Trebali smo imati zgradu, Banja Luka ima dvije. Nismo krivi što smo onemogućeni, neko mora platiti odštetu – rekao je Softić.

#Centralnabanka #SenadSoftić #ekonomija