Članak

PODACI TURISTIČKE ZAJEDNICE

Kanton Sarajevo bilježi nove statističke rekorde dolazaka i noćenja turista za novogodišnje praznike

Statistika noćenja turista u KS za isti period, dakle pet noći tokom novogodišnjih praznika, pokazuje da je ove godine ostvareno 31.540 noćenja.

(Patria) - U periodu od 29.12.2023. do 2.1.2024. Kanton Sarajevo (KS) posjetilo je 13.529 turista, što je u odnosu na prošlu (kada ih je zabilježeno 11.264) više za 20,1%, a u odnosu na 2019. (kada ih je zabilježeno 6.299,) više za 114,7%.

Statistika noćenja turista u KS za isti period, dakle pet noći tokom novogodišnjih praznika, pokazuje da je ove godine ostvareno 31.540 noćenja.

To je u odnosu na prošlu godinu (kada ih je zabilježeno 21.971) više za 43,5%, a u odnosu na 2019. (kada je zabilježno 14.256 noćenja) više za 121,2%.

U KS je tokom novogodišnjih praznika najviše turista bilo iz Bosne i Hercegovine te zemalja okruženja - Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, ali i Njemačke, Austrije, Turske, Švicarske, Švedske...

U prosjeku su se zadržavali dva do tri dana.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, na čelu s predsjednikom Harisom Fazlagićem, zahvalila je svim turistima i građanima koji su Novu godinu dočekali u Sarajevu.

"Posebnu zahvalnost upućujemo i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su i ove godine dobro proveli sigurnosne mjere, tako da i pored velikih okupljanja i na otvorenom i u zatvorenim prostorima nisu zabilježeni prekšaji.

Još jednom smo pokazali da je glavni grad Bosne i Hercegovine sigurna turstička destinacija.

Izuzetno nas raduje i činjenica brze i dobre organizacije čišćenja glavnih sarajevskih ulica odmah nakon završetka novogodišnjeg dočeka, budući da su slike čistog i lijepog Sarajeva naš turistički imperativ tokom cijele godine", poručili su iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

#KantonSarajevo #noćenja #TurističnaDestinacija #Turizam #ekonomija