Članak

BLISKI ISTOK

Ko je vođa Hamasa Saleh al-Arouri koji je sinoć ubijen u Bejrutu?

aleh al-Arouri pridružio se Hamasu 1987. godine

Foto Agencije

(Patria) - Saleh al-Arouri bio je jedna od najviših ličnosti u hijerarhiji Hamasa, vodeći čovjek i na političkom i na vojnom frontu, javlja BBC.

Ovaj 57-godišnjak je bio zamjenik šefa Hamasovog političkog biroa i pomogao je u
uspostavljanju vojnog krila grupe, Brigade Izz al-Din al-Qassama i ostao duboko uključen u vojne poslove grupe. Poginuo je u eksploziji u južnom predgrađu Bejruta, Dahiyeh, a za napad se okrivljuje Izrael.

Saleh al-Arouri pridružio se Hamasu 1987. godine i pomogao u uspostavljanju vojnog prisustva grupe na okupiranoj Zapadnoj obali. Bio je jedan od najbližih Hamasovih dužnosnika povezanim s Iranom i Hezbollahom u Libanu.

Ležao je u izraelskim zatvorima. Nakon puštanja na slobodu bio je pregovarač u sporazumu u kojem je više od 1.000 palestinskih zatvorenika oslobođeno u zamjenu za oslobađanje izraelskog vojnika Gilada Shalita 2011. godine.

Izraelska vojska je 27. oktobra ove godine srušila njegovu kuću na Zapadnoj obali u gradu Arura, blizu Ramale. Arouri je živio u Libanu. Libanski mediji objavili su da je ubijen u izraelskom napadu dronom na Hamasov ured u južnom bejrutskom predgrađu Dahiyeh, zajedno sa šest drugih za koje se navodi da su također bili članovi Hamasa. Ne radi se samo o tome ko je ubijen, već i gdje je ubijen.

Visoki zvaničnik Hamasa ubijen u uporištu Hezbollaha u Libanu sigurno će učiniti stvari još nesigurnijim u regiji. Privremeni premijer Libana Najib Mikati opisao je ubistvo kao novi izraelski ratni zločin koji je imao za cilj da uvuče Liban u novu fazu sukoba.

Hezbollah je napad nazvao „ozbiljnim napadom na Liban, njegov narod, njegovu sigurnost, suverenitet“ i upozorio da „ovaj zločin nikada neće proći bez odgovora i kazne“.
Izzat Al-Rishq, član političkog biroa Hamasa, kaže da je to bio „kukavički atentat od strane cionističke okupacije“.

Izraelska vojska nije komentarisala, rekavši za BBC da ne odgovara na izveštaje stranih medija.

#Hamas #Izrael #Liban #vođaHamasa #Svijet