Članak

JEDNA OSOBA POVRIJEĐENA

Nakon zemljotresa došlo do odrona kod tunela Vranduk, ima i povrijeđenih osoba

(Patria) - Centar za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda oglasio se nakon zemljotresa koji je večeras potresao Zenicu, Sarajevo, Tuzlu ali i brojne druge gradove.

"Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su u 21 sati i 43 minuta jači zemljotres 60 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, područje Zenice. Magnituda potresa u hipocentru je iznosila 4,8 Richtera, a intenzitet u epicentru je bio VI stepeni Merkalijeve skale. Zemljotres se osjetio na širem području centralne Bosne i Hercegovine", navode iz Zavoda.

Nekoliko zgrada u Zenici je oštećeno, a na putu M-17 došlo je do odrona na cesti kod tunela Vranduk. Došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je jedna osoba povrijeđena. U selu Ljubetovo je bio epicentar gdje su zabilježena oštećenja na kućama.

Premijer ZDK Nezir Pivić potvrdio je da prema informacijama Kantonalne uprave civilne zaštite, u mjestu Ljubetovo zabilježeno obrušavanje crijepa sa nekoliko kuća i obrušavanje jednog potpornog zida.

"Na cesti M17 u Jelini došlo je do odrona.

Nažalost, prijavljena su i četiri slučaja povređivanja građana, od kojih jedno u Jelini, a troje građana su prijavili povrede usljed obrušavanja građevinskog materijala sa zgrada i kuća. Dvoje povrijeđenih je zadržano u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Naša policija i službe Kantonalne uprave civilne zaštite su u pripravnosti i prate stanje na terenu", naveo je Pivić.

O večerašnjem zemljotresu oglasio se i profesor Vedran Zubić koji je kazao da ukoliko bude novih zemljotresa neće imati toliku jačinu.

#zemljotres #Zenica #BiH