Članak

KAKO DALJE, ROĐAČE

BH SPORT U 2023. GODINI Medalje kao incidenti, sve ostalo na nivou neispunjenih obećanja

A godine prolaze, Bosna i Hercegovin nazaduje.

Almir Sokolović: Sportstka 2023. godina za BiH na nivou incidenata poput Lane Pudar

Za Patriju sportsku 2023. godinu analizira Almir Sokolović, urednik portala RadioSarajevo.ba

Godina za zaborav. Tako bih opisao sportsku 2023. godinu. Individualno možemo pričati samo o uspjesima Lane Pudar, svjetskog plivačkog čuda iz Mostara, o sjajnim dječacima Ismailu Barlovu i Ismailu Zulfiću.


Lana Pudar - djevojčica koja je Bosnu i Hercegovinu sačuvala na međunarodnoj sportskoj sceni

A sve ostalo se svelo na pokušaje da Bosna i Hercegovina dođe na sportsku mapu svijeta.

O nogometnoj reprezentaciji BiH suvišno je trošiti riječi. Nizali smo poraze i mijenjali selektore, kao čarape. Ivaylo Petev, Faruk Hadžibegić, Meho Kodro... dug je spisak otjeranih, a samo je jedna osoba koja je zaslužila da ode ostala - predsjednik Vico Zeljković.

Hoće li on biti grobar bh. nogometa u 2024. godini saznat ćemo veoma brzo - u martu kada su kvalifikacije za Euro u Njemačkoj. Nećemo dugo čekati. Ako kiksamo protiv Ukrajine - bolje da ide. Za dobrobit našeg nogometa.

Ismail Zulfić - zlatni dječak

Košarka? BiH je ostala bez finalnog turnira kvalifikacija za Olimpijske igre koji će se igrati narednog ljeta. Zmajevi su važili za favorita turnira i u finalu nas je 'ohladila' Poljska. Neuspjeh.

O momcima u sledećoj odbojci suvišno je pričati. Osvojili su medalju i još jednom ostvarili epitet - ponos nacije. Opet zlato. Evropsko.

Rukomet? Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će na Europskom prvenstvu u Njemačkoj koje počinje 10. januara. Kako se ono kaže - gledaj Euro, navija za BiH!

Kao nekome ko 30 godina prati sport, neke stvari nikada neće biti jasne. Političari. Zakazali su milion puta, zakazali su i u 2023.

Obećali su bazen Lani Pudar. Ništa. Obećali su pomoć Olimpijskom komitetu - opet ništa. A kada se trebalo, slikati, tu su bili prvi.

Prijem i doček, poneko sponzorstvo, nekoliko 'stoja' maraka u džepove sportista i kraj priče. Sve dok tako bude, uvijek ćemo biti na marginama uspjeha među državama Zapadnog Balkana.

Pretekli su nas Kosovo, Crna Gora pa i Sjeverna Makedonija. O Srbiji i Hrvatskoj da ne pišem - misaona imenica.

Neko će pitati šta raditi u 2024. da bi nam sport bio bolji. Pored ovakvih političara najbolje - ništa. Sve ostalo je stres i ponižavanje.

Zar trebaju košarkaši moliti za novac da bi odradili u godini 7 dana priprema? Ili recimo zlatne odbojkašice kojih se sjete samo jednom godišnje?

Ko je 'zavrnuo slavinu' sa novcem pa godinama kaskamo za susjedima i komšijama, opće je poznato. Na njihov obraz.

Vico Zeljković - prvi čovjek bh. nogometa u situacijij il' pukovnik il pokojnik

Neki će kazati Pariz je pred nama i prilika za prvu olimpijsku medalju. Dok se ne uvede sistemsko finansiranje sporta, sve će se završiti kao u Barceloni 1992. - važno je učestvovati. Atlanta, Sydney, London... Pariz... samo će se širiti niz nastupa i poraza. Uz konstataciju - bit će bolje za četiri godine. A godine prolaze, Bosna i Hercegovin nazaduje.

Sve dok je tako - bit ćemo samo sportski 'incident' poput Lane Pudar o kojoj će se pričati samo dva dana kada osvoji medalju. Po povratku u BiH uslijedit će slikanje i - ništa. Kao da ne postoji sutra.

Nažalost!

#AlmirSokolović #analizagodine #fudbalskareprezentacija #LanaPudar #neuspjesi #uspjesi #VicoZeljković #sport