Članak

PAO NA SKIJANJU U FRANCUSKOJ

Decenija od teške nesreće Michaela Schumachera

Michael Schumacher prije tačno deceniju doživio je tešku povredu glave, u padu na skijanju u Francuskoj.

(Patria) - Michael Schumacher prije tačno deceniju doživio je tešku povredu glave prilikom pada na skijanju u Francuskoj.

Zloslutna tišina i insistiranje njegove porodice da se o detaljima zdravstvenog stanja velikana Formule 1 skoro ništa ne zna - svjedoče u kojoj mjeri mu je život promijenjen.

Više od devet godina legendarni Njemac, rekorder sa sedam F1 titula, boravi u domu Schumacherovih pored Genevskog jezera.

Njegova menadžerica i supruga više su puta u javnosti govorile da se njegovo zdravstveno stanje polako popravlja.

Brojni samozvani "insajderi" objavljivali su tokom godina informacije: da je kretanje Schumachera limitirano, da ne može da govori ili da se samostalno hrani.

Sve to je njegova porodica demantovala, uz brojne tužbe na račun medija, prije svega u Njemačkoj.

Blizak Schumacherov prijatelj Jean Todt, nekada prvi čovjek F1, govorio je u prethodnom periodu samo da se "Schumacher promijenio nakon nesreće", da voli da provodi vrijeme s njim i da mu porodica osigurava svu potrebnu pažnju i njegu.

Sin Mick, bivši F1 vozač, kazao je prethodnih sedmica da mu je očeva nesreća promijenila pogled na život i da drugačije pristupa svim danima, cijeneći vrijeme s najbližima i sve prilike koje mu se pružaju.

Tokom karijere Michael Schumacher ostvario je čak 91 pobjedu na 307 nastupa na trkama.

Dominirao je kao vozač Ferrarija u periodu od 2000. do 2004. godine, a prethodno je osvojio i dvije titule sa Benettonom.

Karijeru je završio u ekipi Mercedesa 2012. godine, za koju je u poznim vozačkim danima ostvario jedan plasman na podijum i najavio uzlet ere tog moćnog tima.

Ostaje slavljen kao veliki humanitarac, šampion potpuno privržen porodici - i ta slika značajno nadilazi kontroverze koje su ga pratile na trkama, u ranijoj fazi karijere (dva puta u posljednjim trkama sezone namjerno izazvao udese u duelu sa direktnim rivalima).

Schumacher je u svijetu vrhunskog planetarnog sporta sinonim za izvrsnost, posvećenost i konstantnost, dominaciju jednog sasvim osobenog karaktera u eri "najbržeg cirkusa" mnogo uzbudljivijoj od aktuelne.

#Formula1 #MichaelSchumacher #sport