Članak

FEDERALNI DELEGAT

Zukić apeluje na Schmidta: Smijenite Dodika i sačuvajte mir u Bosni i Hercegovini

Zukić je pozvao i Ambasadu SAD-a da visokog predstavnika podrži i ohrabri u postupcima koji će sačuvati mir u Bosni i Hercegovini.

(Patria) - Šef Kluba Bošnjaka u federalnom Domu naroda Muamer Zukić (SDA) zatražio je od visokog predstavnika Christiana Schmidta da smijeni lidera SNSD-a i Rs-a Milorada Dodika sa svih javnih funkcija i zabrani mu svaki dalji javni angažman, zbog činjenice da svojom politikom državu vodi u rat.

Zukić je pozvao i Ambasadu SAD-a da visokog predstavnika podrži i ohrabri u postupcima koji će sačuvati mir u Bosni i Hercegovini.

"Ne postoje narodi, kao ni pojedinci, koji nisu dostojni države. Naprotiv, svako bi trebao da ima ista prava i slobode. Naravno, u praksi mnogo okolnosti (lični angažman, naslijeđe, međunarodni savezi itd.) utiče šta će koji narod praktično postići u slobodi koju živi. Ali niko ne smije zastupati tezu i izjavljivati da postoje nedostojni narodi. To je po svemu fašistička izjava!

Ne znam da danas u Evropi postoji političar, državnik i najnižeg nivoa, koji u javnom prostoru iznosi takve teze. Mislim da to Evropa ne pamti još od vremena Hitlera.

A podsjećam javnost da je Dodik ovih dana izjavio kako Bošnjaci nisu dostojni da imaju državu, za razliku od Srba koji to jesu. To je samo jedan u nizu njegovih antiljudskih, antievropskih, antibošnjačkih i antibosanskih poteza.

Dodik gotovo na dnevnoj osnovi zasipa javnost izjavama koje sadrže: uvrede i omalovažavanje Bošnjaka, prijetnje ustavno-pravnom poretku i opstanku države Bosne i Hercegovine i na koncu koje gaze univerzalne ljudske vrijednosti, te sve ono za šta se Evropa i svijet u svim svojim poveljama zalažu i što su, bar deklarativno, fundamenti današnjeg civiliziranog svijeta. Ipak, i pored te činjenice, Dodik ne snosi posljedice.

Visoki predstavnik, kao dio ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, mora izvršiti svoju dužnost i zaštititi Dejtonski sporazum i mir u državi. To je njegova ključna nadležnost i razlog njegovog postojanja kao institucije.

U ovom momentu jedini put za to je smjena Dodika i njegovih najbližih saradnika i njihovo isključenje iz političkog života.

Siguran sam da bi antidržavni i profašistički balon u Rs-u preko noći ispuhao, ako bi tri-četiri ključne figure bile političke uklonjene. To je institucija visokog predstavnika i ranije u više navrata činila.

U jednom danu znali su smijeniti i zabraniti političko djelovanje više od pedeset političara, uključujući i članove državnog predsjedništva, ministre, poslanike, načelnike Itd.

Ukoliko visoki predstavnik to ne učini, smatrat ćemo da neizvršavanjem svoje dužnosti saučestvuje u ovome što Dodik radi. A svima je valjda jasno da nas Dodik vodi putem čije ishodište ne može biti ništa drugo nego oružani sukob.

Po onom Dodikovom hodogramu - ako visoki predstavnik nametne izmjene zakona u 17 sati, u 23 će on proglasiti nezavisnost Rs-a, pa valjda je svima jasno da taj isti dan počinje rat u Bosni!

A visoki predstavnik je tu da sačuva mir, to mu je dejtonska, pa i ustavna uloga. A sačuvat će ga jedino na ovaj način.

Mislim da smjena Dodika neće biti mrska ni opoziciji u Rs-u, a ni dobrom dijelu javnosti u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Također, pozivam ambasade najmoćnijih država, posebno Ambasadu SAD, da daju snažnu i otvorenu podršku visokom predstavniku za smjenu Dodika i zabranu njegovog daljeg političkog angažmana, te da na taj način doprinesu očuvanju mira u Bosni i Hercegovini", napisao je Zukić na društvenim mrežama.

#ChristianSchmidt #MiloradDodik #mir #MuamerZukić #rat #VisokiPredstavnik #BiH