Članak

TUŽILAŠTVO HNK

Sarajliji Alminu Raoniću određen pritvor zbog reketiranja Mostarca

Na prijedlog Tužilaštva HNK, rješenjem Općinskog suda u Mostaru, određen je pritvor u trajanju od najduže mjesec danas prema osumnjičenom Alminu Raoniću (1999.), sa prijavljenim prebivalištem u općini Novi Grad Sarajevo.

(Patria) - Na prijedlog Tužilaštva HNK, rješenjem Općinskog suda u Mostaru, određen je pritvor u trajanju od najduže mjesec danas prema osumnjičenom Alminu Raoniću (1999.), sa prijavljenim prebivalištem u općini Novi Grad Sarajevo.

Pritvor mu je određen zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela", u stjecaju sa krivičnim djelima "Izazivanje opće opasnosti", "Teška tjelesna povreda", "Iznuda" i "Ugrožavanje sigurnosti" KZ FBiH.

Osumnjičenom Alminu Raoniću na teret se stavlja da se u vremenskom periodu od 29.10.2023. do 25.11.2023. godine, zajednički i dogovorno u sastavu grupe ljudi, sa Dž.O. iz Hadžića i njima poznatim osobama, udružio poradi činjenja gore navedenih krivičnih djela, a s ciljem da za sebe pribave protupravnu imovinsku korist, i to na štetu imovine oštećenog I.Č., iz Mostara.

Kako se navodi, spomenutom Mostarcu u više su navrata prijetili da će napasti na njegov život i tijelo, te ga fizički napali i tjelesno povrijedili, da bi jedne prilike bacili eksplozivnu napravu ispred kuće oštećenog, a sve u cilju iznude određenog novčanog iznosa od oštećenog, što je kod njega izazvalo strah za vlastitu sigurnost i sigurnost članova svoje porodice.

Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom Alminu Raoniću, iz razloga jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače i iz razloga jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivična djela, za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža.

Tužilaštvo HNK u saradnji s Federalnom upravom policije (FUP) nastavlja s poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela, kao i otkrivanju drugih supočinitelja ovih krivičnih djela.

#CrnaHronika #Mostar #Pritvor #Tužilaštvo #TužilaštvoHNK