Članak

PAKET ORUŽJA

SAD šalju posljednju tranšu odobrene vojne pomoći Ukrajini

(Patria) - Američka vlada je objavila, kako je rekla, posljednji preostali paket oružja koji je dostupan Ukrajini pod postojećim odobrenjem, a Kongres sada treba da odluči hoće li nastaviti podržavati bitku Kijeva protiv ruske invazije, javio je AFP.

„Završni paket ove godine“ uključuje protivzračnu i artiljerijsku municiju, navodi se u
saopštenju State Departmenta. Dodaje se da bi Kongres, gdje su republikanci podijeljeni u pogledu podrške Ukrajini, trebao „djelovati brzo“ kako bi obnovio tok pomoći.

Predsjednik Joe Biden je podršku Ukrajini stavio kao prioritet, a američko oružje i finansijska pomoć bili su ključni u pomaganju Kijevu. Međutim, desničarski republikanci su predvodili pritisak da se zaustave napori, odbijajući odobriti nove budžetske izdatke ako demokrate prvo ne pristanu na sveobuhvatne, oštre nove mjere protiv ilegalne migracije preko južne granice SAD-a.

Zadnja tranša pomoći je vrijedna do 250 miliona dolara i uključuje „municiju za protivzračnu odbranu, druge komponente sistema protivvazdušne odbrane, dodatnu municiju za HIMARS, artiljerijsku municiju 155 mm i 105 mm, protivoklopnu municiju i preko 15 miliona metaka ”, saopštio je State Department.

Prošle sedmice, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby jasno je stavio do znanja da će predstojeće povlačenje američke vojne pomoći biti posljednje dostupno.

„Biće nam potrebno da Kongres reaguje bez odlaganja“, rekao je.

Kongres je trenutno na odmoru i ponovo se sastaje 8. januara.

#Oružje #pomoč #SAD #Ukrajina #Svijet