Članak

REAKCIJA POTPREDSJEDNIKA

Lendo: Kako Vlada Federacije krčmi državnu imovinu i slabi institucije države Bosne i Hercegovine?

(Patria) - Usvajanje Odluke o promjeni namjene i privremenom korištenju šumskog zemljišta bez saglasnosti Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine je katastrofalan potez na štetu vlasnika državne imovine, poručio je potpredsjednik Federacije BiH.

Ovu Odluku, Vlada Federacije je donijela pozivajući se na Mišljenje Ureda visokog predstavnika koje je protumačeno kao odobrenje za promjenu namjene i korištenja šumskog zemljišta bez saglasnosti države.

"Zašto je odlukom Vlade Federacije izbačena odredba o obaveznoj saglasnosti Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine prilikom raspolaganja državnom imovinom?

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine je institucija u čijoj je nadležnosti da štiti prava i interese države i ono mora biti uključeno tamo gdje se odlučuje o pravima i obavezama države i posebno o državnoj imovini. Odluka kojom se Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine isključuje iz procesa odlučivanja predstavlja pravni presedan na štetu države Bosne i Hercegovine, te neposredno ugrožava državnu imovinu.

Svaki pravni propis koji vlasti usvajaju mora biti usmjeren na jačanje države i njenih institucija. Raspolaganje državnom imovinom mora biti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovini, te u najboljem interesu države Bosne i Hercegovine kao jedinog vlasnika državne imovine.

U svojstvu potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine od vlasti na svim nivoima zahtijevam da svoj rad usklade sa Ustavom i zakonima, da snaže državne institucije, da snaže, nadležnosti države, da štite državnu imovinu i da donose odluke koje su u najboljem interesu države", navodi Lendo.

#reakcija #RefikLendo #BiH