Članak

SJEDNICA

Centralna banka BiH 3. januara dobija novog guvernera

Inače, odlazećem sastavu Upravnog vijeća mandat je istekao 11. augusta 2021. godine

Piše: A. Čorbo-Zećo

Sjednica Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) održat će se netom iza Nove godine, tačnije 3. januara 2024. godine.

Na toj sjednici trebao bi biti izabran i novi guverner Centralne banke koji će naslijediti dosadašnjeg guvernera Senada Softića.

Ono što je za sada sigurno, jeste da će guverner doći iz reda Bošnjaka, što znači da će prvi čovjek banke postati ili Mirza Kršo ili Jasmina Selimović. Njih dvoje su na prijedlog Denisa Bećirovića imenovani u Upravno vijeće CBBiH, i iako je u javnosti vladalo mišljenje da je proces bio netransparentan, te da je Selimović u sukobu interesa, jer je i članica NO Raiffeisen banke, a Kršo obavlja političku funkciju (savjetnik Bećirovića) do zastoja u procesu imenovanja nije došlo.

Jasmina Selimović je redovna profesorica i dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koji je završila 2003. godine, gdje je i odbranila doktorsku disertaciju iz oblasti finansija (aktuarstvo) i stekla zvanje doktora ekonomskih nauka. Ona je prema saznanjima Patrije prijedlog Zlatka Lagumdžije, koji je predložio Bećiroviću njeno imenovanje, dok je Kršo blizak bivšem guverneru Kemalu Kozariću.

Inače, odlazećem sastavu Upravnog vijeća mandat je istekao 11. augusta 2021. godine.

Zakon o Centralnoj banci BiH u vrhu prioriteta tretira nezavisnost ove institucije.

„U okviru svojih ovlaštenja utvrđenih ovim zakonom, Centralna banka je potpuno nezavisna od Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, te bilo koje javne agencije i organa, a u cilju objektivnog sprovođenja svojih zadataka, osim ako nije drugačije određeno ovim zakonom, Centralna banka neće primati instrukcije od bilo kojeg drugog lica.

Samostalnost Centralne banke treba biti poštovana i niko ne može bespravno tražiti da se utiče na bilo kojeg člana tijela Centralne banke koje donosi odluke u izvršavanju njegovih dužnosti prema Centralnoj banci niti da se miješa u djelatnost Centralne banke“, stoji u Članu 3 Zakona o CBBiH.

S tim u vezi valja napomenuti i da je u Upravno vijeće izabran član SNSD-a Darko Tomaš, koji obavlja funkciju načelnika Prnjavora.

A, godinama se potencira priča o iskorištavanju viška novca Centralne banke Bosne i Hercegovine. S jedne strane Milorad Dodik igra vrlo opasne igre po državu BiH, a s druge strane je Centralna banka.

Dodik je tražio da CB BiH novac podijeli entitetima u BiH kako bi oni zatim uložili u privredu, zatim je tokom pandemije koronavirusa ovaj novac tražio za formiranje robnih rezervi, a kada ni to nije uspjelo, pokušao je novac dobiti za saniranje posljedica koje je ostavila pandemija koronavirusa.

Svemu tome se jako i snažno oduprla Centralna banka, koja je uz sve vodila i računa da se sredstva MMF-a raspodijele prema procedurama, kao i to da se ne štampa novac ili da se sruši Razvojna banka FBiH, što su također bile želje SNSD-a.

#Centralnabanka #JasminaSelimović #KemalKozarić #MiloradDodik #MirzaKršo #SenadSoftić #ZlatkoLagumdžija #BiH