Članak

BIHAĆ

Trojka se u Krajini piše zelenim slovima: NiP i SDP isporučuju policiju i Nezavisni odbor partnerima iz SDA

Dobro upućeni u dešavanja u USK ističu da je i to jedan od ključnih razloga smjene vlasti.

Foto Arhiv

(Patria) - U utorak 26. decembra 2023. godine planirano je održavanje sjednice Unsko-sanskog kantona, a na dnevnom redu mogao bi se naći i rebalans budžeta.

Većina koju u ovom kantonu predvode SDA, SDP i NiP pronašla je nova sredstva za potrošiti i rasporediti, a svakom građaninu USK je jasno da je SDA upravljala i dosadašnjim budžetom, da bi tri dana do kraja godine pripremili rebalans i doslovce dijelili novac.

Dobro upućeni u dešavanja u USK ističu da je i to jedan od ključnih razloga smjene vlasti, ali da je preuzimanje kontrole nad MUP-om USK i Nezavisnim odborom jedan od najvažnijih ciljeva nove većine.

Naime, nakon što su posredovanjem Agana Bunića (napustio NES), koji pokušava “izvući” pozitivan ishod u slučaju saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom koju je skrivio, pokušali doći do Nezavisnog odbora, ali su ostali bez cilja jer je tada NES smijenio Bunića s bitne pozicije, SDA je odmah nakon toga, pod drugim izgovorima, formirala novu Vladu USK.

Bunić je glasanjem za izbor nove Vlade pokazao gdje se nalazi.

Odmah potom na prvoj narednoj sjednici naći će se novi sastav Nezavisnog odbora koji doslovce vrvi od sadašnjih i bivših kadrova SDA. Hasan Kahrić je bivši ministar SDA, Albijana Trnavci bila u prijedlozima za liste proteklih izbora, dok je najbolje rangirani Amir Karabegović bio kandidat na listi ispred SDA na posljednjim izborima.



Predstavnike stranaka Trojke često čujemo kako kritikuju SDA, ali njihovi kadrovi u USK uspješno politički posluju sa SDA i sve podržavaju, a dokaz je Komisija koja imenuje Nezavisni odbor, u kojoj se nalazi tek jedan član SDA, tri člana 'trojke' i jedan član POMAKA.

Ovo je jedna od linija udara na policiju nakon što je SDA preotela vlast, a druga se odvija paralelno, u kojoj nastoje pronaći način da i prije nego što Nezavisni odbor imenuje komesara, SDA postavi svog čovjeka, što nikako nije moguće po trenutnim zakonskim propisima.

U svemu podršku SDA-u daje ministar unutrašnjih poslova Adnan Habibija, za kojeg se mnogi pitaju nakon imenovanja na poziciju ministra, da li je ministar SDA ili SDP.

I dok su iz SDA tvrdili da su parlamentarnu većinu mijenjali zbog građana i promjene u odnosima političkih snaga u Skupštini USK, posve je jasno da su motivi drugačiji. Očito je da lokalni SDA šerifi žele kontrolom nad policijskim strukturama preuzeti nadmoć u sigurnosnom sektoru ovog kantona.

Nejasno je samo šta o svemu misle Elmedin Konaković i Nermin Nikšić, s obzirom da skoro svakodnevno ističu grijehe SDA, dok kadrovi njihovih stranaka jačaju SDA na krajiškom političkom polju!

(A.R.)

#ElmedinKonaković #komesar #NerminNikšić #NezavisniOdbor #policija #SDA #SkupštinaUSK #trojka #BiH