Članak

TRAŽE SASTANAK

Sindikat od Uka traži da zaustavi kršenje Zakona i Kolektivnog ugovora, mogući i svakodnevni štrajkovi pred Vladom KS

Sivro je najavio i mogućnost održavanja svakodnevnih štrajkova pred zgradom Vlade KS.

Foto: Arhiv Patria

(Patria) - Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH na čelu sa Saudinom Sivrom uputio je dopis 22. decembra 2023. godine premijeru Nihadu Uku u kojem zahtijevaju da se zaustavi kršenje Zakona i Kolektivnog ugovora.

„U prethodnom periodu više puta smo zaprimili dopis Ministarstva za odgoj i obrazovanja Kantona Sarajevo kojim smo informisani da će se naše primjedbe na Pedagoške standarde i opće normative za osnovni odgoj i obrazovanje i normative radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila po predmetima za osnovnu školu uzeti u razmatranje, ukoliko se ukaže opravdanost istih, te će se iste prilikom donošenja novih Pedagoških standarda imati u vidu.

Podsjećamo Vas da je članom 118. stav 1) alineja (a) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 23/17, 33/17, 30/19, 34/20, 33/21) propisano da će Vlada na prijedlog Ministarstva donijeti akt o Pedagoškim standardima i normativima. Nadalje, član 12. stav (1) Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 24/22 i 40/22) propisao je da se rad radnika zasniva na zakonu i podzakonskim aktima kojima se reguliše predškolski odgoj i obrazovanje, osnovni odgoj i obrazovanje, nastavnim planovima i programima, pedagoškim standardima i normativima koji se primjenjuju za rad ustanova i općim aktima ustanova, u čijem donošenju i utvrđivanju učestvuje Sindikat. Imajući u vidu naprijed navedeno, te cijeneći činjenicu da ovaj Sindikat nije uključen u bilo kakvu izradu novih Pedagoških standarda, pozivamo Vas da zaustavite kršenje Zakona i Kolektivnog ugovora“, navodi se u dopisu.

"Ukoliko se desi da Vlada Kantona Sarajevo bez konsultacija i saglasnosti Sindikata, a na prijedlog resorne ministrice Naide Hota-Muminović, donese nove Pedagoške standarde i normative za osnovnu školu, koje po njenom nalogu pripremaju stručnjaci preko noći telefonom zaposleni, organi sindikata će donijeti odluku o svakodnevnim štrajkovima i odluku o svakodnevnim protestima ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo sve dok se ti nakaradni Pedagoški standardi i normativi ne stave van snage i dok se novi ne usaglase sa Sindikatom. Nije nam ovo prvi put. Slično se dešavalo 2018. godine pa je Sindikat u maju 2018. godine organizirao masovne proteste zbog istog problema na koje je došlo oko 2000 prosvjetnih radnika", naveo je Sivro.

Također, na sastanku Koordinacije sindikata koja je održana 25.12.2023. godine zatražen je sastanak sa premijerom Ukom kako bi se razgovaralo o isplati novčane pomoći po Uredbi Vlade F BiH. Sindikat do kraja godine očekuje odgovor na zahtjev za sastankom.

#prosvjetari #SaudinSivro #Sindikat #VladaKS #BiH