Članak

PROJEKCIJE

Svjetska banka predviđa da bi rat Izraela i Hamasa mogao vratiti Liban u recesiju

(Patria) - Efekti rata u Gazi vjerovatno će vratiti u recesiju krhku libansku ekonomiju, koja je počela lagano da se oporavlja nakon godina krize, navodi Svjetska banka u svom izvještaju.

Prije izbijanja rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra, Svjetska banka je prognozirala da će libanska ekonomija rasti 2023. godine, za mršavih 0,2%, po prvi put od 2018. godine, uglavnom zahvaljujući doznakama koje su slali Libanci koji rade u inostranstvu i porastom turizma.

Međutim, otkako je počeo rat u Gazi, skoro svakodnevni sukobi između Hezbollaha i izraelskih snaga duž libansko-izraelske granice pojačavaju strah od eskalacije do rata punih razmjera.

Tenzije su u velikoj mjeri otežale putovanje u Liban, barem privremeno, javio je AP.
Podaci koje je analizirala Svjetska banka pokazuju da je postotak planiranih letova za Liban koji su obavljeni pao sa 98,8% 7. oktobra na 63,3% 4. novembra. Dolasci su se pojačali jer sukob na niskom nivou na granici nije odmah eskalirao i pošto su mnogi Libanci koji žive u inostranstvu došli kući za praznike. Međutim, Svjetska banka predviđa da će se BDP Libana umjesto blagog rasta 2023. godine smanjiti za -0,6% na -0,9%.

Projekcije su zasnovane na pretpostavci da će se granični sukob nastaviti na sadašnjem nivou bez veće eskalacije do kraja godine.

„Oslanjanje Libana na turizam i prilive doznaka nije ni održiva ekonomska strategija niti plan za rješavanje ekonomske krize“, navodi se u izvještaju.

„Budući da je turizam promjenjiv i podložan vanjskim i unutrašnjim šokovima... sektor ne može zamijeniti održivije i raznolikije pokretače rasta.“

Liban je 2019. godine zapao u dugotrajnu ekonomsku krizu, s trocifrenom inflacijom i kolapsom lokalne valute. Lira, koja je četvrt stoljeća bila vezana za 1.500 za dolar, sada na crnom tržištu košta oko 90.000.

#Svijet #Recesija #Liban #IzraelskaVojska #IsraelHamasConflict #GazaConflict