Članak

ABU OBEIDA

Hamas kaže da je cilj Izraela da ih eliminiše 'osuđen na propast'

Hamasovo vojno krilo je u četvrtak saopštilo da je cilj Izraela da eliminiše tu grupu u Gazi „osuđen na propast“, javio je AFP.

(Patria) - Hamasovo vojno krilo je u četvrtak saopštilo da je cilj Izraela da eliminiše tu grupu u Gazi „osuđen na propast“, javio je AFP.

Abu Obeida, glasnogovornik brigade Ezzedine al-Qasam, također je rekao u audio snimku da svako dalje oslobađanje talaca koji se drže u Gazi zavisi od „prestanka agresije“.

Ni nastavak ofanzive Izraela ni „direktne vojne operacije“ neće vratiti taoce kući, rekao je. „Neprijateljske zarobljenike nije moguće osloboditi žive osim ulaskom u pregovore“, dodao je.

Prema izraelskim vlastima, 129 talaca ostaje u Gazi.

Abu Obeida je rekao da „nema alternative“ pregovorima, upozoravajući da bi izraelska vatra mogla dovesti do smrti još talaca.

Ubrzo nakon snimka glasnogovornika, Hamasovo oružano krilo je također objavilo video na kojem se vide tri izraelska taoca, tvrdeći da su ubijeni u izraelskim napadima.

Šef Hamasa posjetio je Egipat ove sedmice, pobuđujući nadu u još jedno primirje i dogovor za oslobađanje preostalih talaca, iako razgovori tek treba da dovedu do novog sporazuma.

#Svijet #Hamas #Izrael