Članak

FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Macron u Jordanu kako bi razgovarao o pomoći Gazi

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u četvrtak u Jordan na razgovore s kraljem Abdulahom II.

(Patria) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u četvrtak u Jordan na razgovore s kraljem Abdulahom II, javio je AFP.

Francuskog predsjednika dočekao je jordanski kralj po slijetanju u lučki grad Akabu na Crvenom moru. Ovo je drugi susret dvojice lidera od početka rata između Izraela i Hamasa. Macron je krajem oktobra bio na turneji po Bliskom istoku u znak solidarnosti sa Izraelom.

Pariz je od tada promijenio ton, pozivajući na prekid vatre u borbama u kojima je do sada ubijeno najmanje 20.000 ljudi u Pojasu Gaze, uglavnom žena i djece.

Macron i Abdulah II će razgovarati o „zajedničkom radu na humanitarnoj i medicinskoj pomoći civilnom stanovništvu Gaze“, navodi francusko predsjedništvo.

Očekuje se da će dva francuska aviona natovarena humanitarnom pomoći na Palestinsku teritoriju stići u Aman narednih dana.

Neposredno prije puta u Jordan, francuski predsjednik je u srijedu rekao da pravo Izraela da se brani ne znači da ta zemlja može „sravniti Gazu“.

„Ne možemo dozvoliti da se ukorijeni ideja da efikasna borba protiv terorizma podrazumijeva sravnjivanje Gaze ili nasumično napad na civilno stanovništvo“, rekao je Macron.

#Svijet #EmmanuelMacron #Jordan #Gaza