Članak

JAPANSKI PROIZVOĐAČ ELEKTRONIKE

Sony za tri godine prodao 50 miliona PlayStation 5 igraćih konzola

Kompanija je objavila da je PlayStation 5 (PS5) ove godine ponovo dobio snažan zamah, čemu je pridonio i uspjeh videoigara kao što su Marvel's Spider-Man 2, Baldur's Gate 3 i Alan Probuditi se 2.

(Patria) - Japanski proizvođač elektronike Sony dosegnuo je novu prekretnicu za svoju PlayStation 5 igraću konzolu, jer je njena prodaja premašila 50 miliona prodanih jedinica.

Kompanija je objavila da je PlayStation 5 (PS5) ove godine ponovo dobio snažan zamah, čemu je pridonio i uspjeh videoigara kao što su Marvel's Spider-Man 2, Baldur's Gate 3 i Alan Probuditi se 2, prenosi AFP.

Prema upućenima na tržištu, ovo je zapanjujuća brojka, jer PS5 nije bio u potpunosti dostupan u maloprodaji polovinu svog životnog ciklusa.

Konzola je lansirana na tržište u novembru 2020. godine, kada je svijet bio zahvaćen pandemijom covida-19, a kao posljedica toga došlo je do problema u opskrbnim lancima i globalne nestašice čipova.

- Drago nam je što je ovo blagdansko vrijeme prvi put da imamo potpuni popis igraćih konzola PS5 - kazao je Jim Ryan, predsjednik i izvršni direktor Sony Interactive Entertainmenta.

Iz kompanije ističu da je konzola PlayStation 5 dostigla granicu od 50 miliona prodanih primjeraka u gotovo istom periodu kao i njen prethodnik PlayStation 4.

Sony je lansirao svoju prvu konzolu 1994. godine i od tada je kompanija postala glavni igrač na tržištu igraćih konzola, prenosi SEEbiz.

Analitičari tvrde da bi prihod kompanije ove godine trebao iznositi više od 53 milijarde dolara.

Sonyjeva najprodavanija igraća konzola ostaje PlayStation 2 s više od 155 miliona prodanih jedinica, dok je PlayStation 4 premašio 117 miliona.

Od 2001. Microsoftove igraće konzole Xbox postale su glavni izazivači PlayStationa.

Iako je Microsoft posljednjih godina ojačao svoju poziciju na tržištu, prema analitičarima, PS5 još uvijek po prodaji nadmašuje najnovije igraće konzole Xbox.

#Biznis #ekonomija #Japan #playstation #sony