Članak

ODLUKE

VLADA FBiH PRAVI HAOS Dok privatni sektor mudro šuti, budžetskim korisnicima bit će isplaćeno po 2.520 KM

Piše: Amra Vrabac

Pod krinkom priče o povećanju minimalne plaće i da se pomogne radnicima, Vlada FBiH je donijela uredbu kojom se omogućava isplata 2.520 KM najkasnije do kraja juna 2024. godine bez pripadajućih poreza. Poslodavcima je ostavljena mogućnost da postupe ili ne postupe po Uredbi, isplate dio pomoći ili nikako. Iz privatnog sektora nema najava da će svojim radnicima isplatiti ovu pomoć iako je Vlada navela da se može isplatiti i u šest jednakih tranši.

Umjesto privatnog sektora, obradovat će se zaposleni na Budžetu. Tako je Vlada FBiH donijela odluku kojom će svi oni koji primaju platu iz Budžeta Federacije BiH dobiti jednokratnu novčanu pomoć od poslodavca, a prva tranša će iznositi 1.260 KM. Ostatak novca isplatit će do kraja juna.

Čini se da je Vlada FBiH i donijela ovu uredbu kako bi pomogla radnicima koji su na Budžetu. Priča da će radnici koji primaju minimalac koji iznosi 596 KM, uz tranšu od 420 KM koju bi primali šest mjeseci imati "minimalnu" plaću od 1.016 KM je priča za malu djecu.

Umjesto seta fiskalnih zakona kojim bi se rastereretili poslodavci i smanjili nameti na plaću, što bi zaista otvorilo prostor za povećanje i minimalne ali i ostalih plaća, Vlada se odlučila za mjeru od koje korist, prema svemu sudeći, imaju samo budžetski korisnici. A upravo se od visokih nameta pune budžeti i penzioni fond. Jasno je zašto se Vladi ne žuri sa usvajanjem ovih zakona.

#pomoć #radnici #Vlada #politika #BiH