Članak

AGENTICAMA ISTEKAO MANDAT

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice: Jurišić iznosi isključivo lični stav, Krišto odbila Hurtićev prijedlog za VM

(Patria) - Na Hayat TV sinoć je gostovao doktor političkih nauka Slaven Kovačević, koji je komentarišući
prihvatanje panela Evropskog suda za ljudska prava da Veliko vijeće ipak preispita presudu u predmetu „Kovačević protiv Bosne i Hercegovine“, spomenuo kako je dobio informaciju da su „samozvane agentice obavile razgovor sa zamjenicom ministra za ljudska prava i da im je ona dala punu podršku“.

Slijedom toga, radi pune i objektivne informiranosti javnosti, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice
BiH ističe slijedeće:

“Izjave za medije, saopštenja ili bilo koje druge forme obavještavanja javnosti u ime Ministarstva, su zabranjene svim zaposlenim u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, a što uključuje i zamjenicu ministra Dušku Juriši. Sve što zamjenica ministra Jurišić iznosi su isključivo njeni lični stavovi i Ministarstvo se od toga strogo ograđuje.

Svaka druga konstatacija kada je u pitanju legalitet rada agenata u Uredu agenta Vijeća ministara za zastupanje pred Evropskim sudom za ljudska prava iskazana je kroz informacije koje su u više navrata upućivane Vijeću ministara na razmatranje, ali nikada nisu dospjele na Dnevni red sjednice. Posljednja je upućena prošle sedmice uz prijedlog imenovanja vršilaca dužnosti agenata do popunjavanja tih mjesta putem konkursne procedure, kako bi bila prevaziđena ova situacija. Međutim, predsjedavajuća Vijeća ministara taj materijal nije uvrstila na jučerašnju sjednicu Vijeća ministara, a Ministarstvo nema potvrdu da će biti ni na narednoj sjednici”, saopćeno je iz Ministarstva.

#DuškaJurišić #SevlidHurtić #BiH #politika