Članak

STVARANJE HISTORIJE

Američki ministar odbrane posjetio nosač aviona na Bliskom istoku

(Patria) - Američki ministar odbrane Lloyd Austin posjetio je nosač aviona Gerald R. Ford u Sredozemnom moru i zahvalio se njegovoj posadi na ulozi u pomaganju u sprečavanju šireg sukoba na Bliskom istoku tokom rata između Izraela i Hamasa.

Ford na nuklearni pogon sa više od 4.000 ljudi i sa osam eskadrila aviona, postao je moćan simbol američke odlučnosti požurivši bliže Izraelu nakon što ga je 7. oktobra napao Hamas.

Austin je tri puta produžio raspoređivanje Forda, nadajući se da će njegovo prisustvo natjerati Iran i proiranske grupe, posebno libanski Hezbollah, dvaput razmisliti prije nego što se pridruži borbi protiv Izraela.

„Ovaj nosač i posada stvaraju historiju. Ponekad su naša najveća dostignuća loše stvari koje prestanemo da se dešavaju. I u trenutku ogromnih tenzija u regionu, svi ste bili ključ za sprečavanje šireg regionalnog sukoba“, rekao je Austin obraćajući se brodu.

Koliko će Ford još ostati u istočnom Mediteranu, nejasno je, kao i da li će otploviti u svoju matičnu luku u Virginiji prije nego što Izrael pređe s borbe visokog intenziteta u Gazi na drugu, ograničeniju fazu rata kako bi razbio Hamas.

Austin je razgovarao o planiranju tranzicije s izraelskim liderima u ponedjeljak u Tel Avivu, uz sve veći broj međunarodnih negodovanja zbog velikog broja smrtnih slučajeva civila u Gazi. Kada bi Izrael mogao započeti tu tranziciju, nejasno je, a Austin je rekao novinarima u Izraelu da nije bio tamo da diktira vremenske okvire bliskom američkom savezniku.

Dok se regionalne tenzije ne smire, Austin mora razmotriti šta još SAD i njihovi partneri mogu učiniti da odvrate iranske saveznike u Libanu, Iraku, Siriji i Jemenu, koji svi pokušavaju nametnuti troškove Izraelu i Washingtonu zbog sukoba u Gazi. U Iraku i Siriji, američke trupe su pretrpjele napade dronovima i raketama milicije koju podržava Iran.

#BliskiIstok #lloydaustin #nosač #SAD #Svijet