Članak

SAD

Blinken se nada napretku o Gazi u Vijeću sigurnosti UN-a

Državni sekretar Antony Blinken izrazio je nadu da će Sjedinjene Američke Države moći
podržati novu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi, s ključnom tačkom o pristupu pomoći.

Sjedinjene Države, saveznik Izraela, stavile su veto na dvije rezolucije u Vijeću sigurnosti jer su odbacile pozive Izraelu da prekine vojnu kampanju pokrenutu kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra, javlja AFP.

Blinken je, obraćajući se novinarima u Washingtonu, rekao da su Sjedinjene Države „u dobroj namjeri“ sa drugim zemljama, nakon bijesa u arapskom svijetu zbog veta. „Intenzivno smo radili na ovome. Razgovarao sam o ovome telefonima posljednjih nekoliko dana“, rekao je Blinken.

„Nadam se da možemo doći do dobrog mjesta“, dodao je.

Najnovija verzija nacrta rezolucije, koju sponzorišu Ujedinjeni Arapski Emirati, prestaje da koristi riječ prekid vatre i fokusira na humanitarni pristup opkoljenom Pojasu Gaze, gdje je 85 posto stanovništva raseljeno.

Blinken je ukazao da je humanitarno pitanje ključna tačka, pri čemu je Izrael insistirao na
potpunoj kontroli zaliha koje ulaze na blokiranu palestinsku teritoriju. „Svrha rezolucije, kako navode zemlje koje su je iznijele, je da olakša i pomogne proširenje humanitarne pomoći koja stiže u Gazu. I mi to u potpunosti podržavamo“, rekao je Blinken.

„Želimo da budemo sigurni da će rezolucija u onome što ona poziva i zahtijeva zapravo
unaprijediti taj napor i ne čini ništa što bi zapravo moglo naštetiti isporuci humanitarne pomoći, učiniti je još komplikovanijom“, rekao je.

Blinken je tvrdio da su Sjedinjene Države kroz svoju diplomatiju postigle napredak posljednjih dana, uključujući dolazak komercijalnih kamiona i otvaranje drugog prijelaza u Gazi.

Blinken je, odgovarajući na kritike da su Sjedinjene Države izolovane u svojoj podršci Izraelu, obnovio pozive Izraelu da „smanji štetu“ za civile, ali je rekao i da je potrebno izvršiti pritisak na Hamas.

„Posljednjih nekoliko mjeseci bili su mučni. Vidite patnju muškaraca, žena i posebno
djece u Gazi“, rekao je. „To utiče na svakog od nas. To me jako, veoma duboko pogađa“.

Blinken je osudio ono što je nazvao „šutnjom o tome šta bi Hamas mogao učiniti, trebao učiniti, mora učiniti ako želimo okončati patnju nevinih muškaraca, žena i djece”.

„Bilo bi dobro kada bi se svijet mogao ujediniti i oko tog prijedloga“, dodao je.

Blinken je također izrazio nadu u novu pauzu u borbi za oslobađanje talaca, pošto je šef Hamasa Ismail Haniyeh stigao u Kairo u srijedu na razgovore.

„Ostajemo veoma aktivno angažovani na tome da vidimo da li možemo da vratimo pauzu i da se taoci ponovo izvuku“, rekao je Blinken.

#AntonyBlinken #Gaza #UN #Svijet