Članak

ČOVIĆEVE NAJAVE

Budžet za 2024. godinu isti kao 2023: Može li za šest radnih dana proći Vijeće ministara, Predsjedništvo i PS BiH?

(Patria) - Ministarstvo finansija i trezora BiH pripremilo je prijedlog Budžeta institucija BiH za 2024. godinu i uputilo u proceduru usvajanja. S obzirom da Fiskalni savjet BiH nije usvojio Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2024 – 2026
 godine, u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH Ministarstvo je dužno
da Budžet planira u istom iznosu koliki je i Budžet 2023. godine, odgovorili su iz Ministarstva finansija i trezora za Patriju u utorak 18. decembra.

Samo dan kasnije, šef HDZ BiH Dragan Čović, najavio je intenzivne aktivnosti u narednih nekoliko dana kako bi se po prvi put usvojio Budžet institucija do kraja tekuće godine. On je čak govorio da bi se u petak Budžet mogao naći na sjednici Vijeća ministara BiH, a zatim da bude upućen u PS BiH.

No, za sve te aktivnosti ostalo je jako malo vremena, a Budžet nakon usvajanja u Vijeću ministara BiH se šalje Predsjedništvu BiH koje ga usvaja i dostavlja PS BiH na dalje usvajanje.

Ukoliko se to ne dogodi, jer je vrijeme praznika, onda bi trebala biti donesena odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2024. godine.

Iz Ministarstva finansija potvrdili su za Patriju da i budžet policijskih agencija ne odstupa značajno od Budžeta za 2023. godinu. Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojena je informacija koju je tražilo Predsjedništvo BiH, te je utvrđeno da institucijama i agencijama koje rade na pitanju migracija nedostaje oko 1.000 službenika, a najviše Graničnoj policiji BiH koja štiti državnu granicu i odvraća migrante od nelegalnog ulaska.

Ukoliko Predsjedništvo BiH bude imalo korekcije na Budžet to će usporiti proceduru njegovog usvajanja. Ali bez odluke Predsjedništva ne može biti usvojen u PS BiH.

Izgledno je da će država 2024. godinu obilježiti privremenim finansiranjem.

(Amra Vrabac)

#budžet #država #BiH