Članak

TAHIROVIĆ ZA NAP

Udruženja žrtava sa Schmidtom: Obećao im nametanje dva zakona, raseljenim osobama vraća se pravo glasa?

Prema njegovim riječima, Schmidt će vjerovatno proglasiti i zakon kojim će osobama osuđenim za ratne zločine biti zabranjeno kandidovanje za bilo koju funkciju na izborima.

(Patria) - Predstavnici udruženja žrtava razgovarali su danas u zgradi Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, piše Patria. Između ostalog, bilo je riječi o najavljenom obilježavanju 9. januara - neustavnog dana Rs-a, ali i omogućavanju prava glasa raseljenim i protjeranim osobama, te zabrani kandidovanja na izborima svim osobama osuđenim za ratne zločine.

Sastanku su prisustvovali predsjednica i zamjenica predsjednice Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić i Kada Hotić, članica Upravnog odbora Udruženja Ajša Hafizović-Hadžimešić, predsjednica Udruženja "Majke Podrinja - Bratunac" Šuhra Sinanović, te projekt menadžerica i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Emina Sinanović i Murat Tahirović.

U razgovoru za Patriju, Tahirović kaže da je tokom razgovora o obilježavanju neustavnog dana Rs-a, od kojeg vlasti Rs-a ni ove godine nemaju namjeru odustati, visoki predstavnik Christian Schmidt ponovio ono što je i ranije danas iznio u svom saopštenju - nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo.

- Razgovarali smo i o pravu glasa raseljenih i protjeranih osoba, što smo i ranije ove godine najavljivali - da raseljene osobe imaju pravo glasa u mjestu boravka za vrijeme i prije agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Pogotovo sada kada svi naši državni funkcioneri glasaju i u BiH, i u Srbiji, i u Hrvatskoj, dok je raseljenim i protjeranim pravo da glasaju u mjestima odakle su protjerani uskraćeno.

Iz razgovora sa Schmidtom shvatili smo da će to pitanje vjerovatno biti riješeno do lokalnih izbora - da sve raseljene i protjerane osobe, kao i njihovi potomci, imaju pravo glasa u mjestima odakle su protjerani - kaže nam Tahirović.

Prema njegovim riječima, Schmidt će vjerovatno proglasiti i zakon kojim će osobama osuđenim za ratne zločine biti zabranjeno kandidovanje za bilo koju funkciju na izborima.

- Tražili smo da OHR konačno počne pratiti ovo što se dešava pred Sudom BiH, pogotovo kad su u pitanju ratni zločini, jer su žrtve posebno uvrijeđene posljednjim postupkom sudije koji je na slobodu pustio šestero optuženih za genocid u Srebrenici - dodao je Tahirović.

Novi sastanak predstavnika udruženja žrtava s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom zakazan je za 8. januar, dan uoči najavljenog obilježavanja 9. januara - neustavnog dana Rs-a.

(D.Kovač)

#BiH #ChristianSchmidt #DelvinKovač #MuniraSubašić #MuratTahirović #OHR #Udruženjažrtava #VisokiPredstavnik