Članak

PORUKA ŠEFA HDZ BiH

Čović poručio strancima: Slikali ste se i davali potporu ljudima koje sada hapse

(Patria) - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović komentarisao je danas hapšenje predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debeveca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića te posljednja upozorenja i najave iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

"Ja bih rekao da je to nešto za ne komentirati to je za plakati. Nije prvi put da vrh pravosudne vlasti, predsjednika Suda do jučer prvog čovjeka OSA-e privedete i koju poruku šaljemo svima nama. U kojoj državi živimo. BiH nije pravna država i nema niko mogućnost da bude iznad te države ali se to tolerialo", upitao je Čović i dodao:

"Moje pitanje je svim predstavnicima međunarodne zajednice koji su se slikali s tim ljudima posljednjih godinu ili dvije i davali im potporu u njihovom radu. Ali niko nije iznad zakona, od mene pa nadalje svako ima da odgovara za ono što je uradio kršeći zakon. Neka se istraži, neka rade naše institucije, ali trebamo biti zabrinuti. Je li u zadnjih 20 godina ijedan glavni tužitelj završio mandat", kazao je.

Čović je govorio i o najavama visokog predstavnika Christiana Schmidta da će, ukoliko to ne uradi Parlament BiH, nametnuti izmjene Izbornog zakona.

"Protiv toga sam da visoki predstavnik nameće bilo kakva rješenja. Ako imamo vlast, za koju kažemo da funkcioniše, zašto bi umjesto nas bilo ko donosio zakone i zakonska rješenja. Na nama je taj posao", poručio je Čović.

#DraganČović #HDZ #pravosuđe #BiH