Članak

BLISKI ISTOK

Herzog: Izrael spreman za još jednu humanitarnu pauzu

Izraelski predsjednik Isaac Herzog kaže da je Izrael spreman za još jednu humanitarnu pauzu u Pojasu Gaze kako bi osigurali oslobađanje još talaca koji se drže na toj teritoriji, ali i isporuka humanitarne pomoći.

(Patria) - Izraelski predsjednik Isaac Herzog kaže da je Izrael spreman za još jednu humanitarnu pauzu u Pojasu Gaze kako bi osigurali oslobađanje još talaca koji se drže na toj teritoriji, ali i isporuka humanitarne pomoći.

Izraelska vlada je pod sve većim međunarodnim pritiskom da pristane na prekid vatre u Pojasu Gaze gdje se povećava broj civilnih žrtava i razmjere teške humanitarne krize.

Vlasti Izraela su pod pritiskom i domaće javnosti da se postigne dogovor o oslobađanju dodatnih zarobljenika nakon što su izraelski vojnici prošle sedmice greškom ubili tri izraelska taoca.

Prošlog mjeseca, dogovor između Izraela i Hamasa, uz posredovanje stranih posrednika, doveo je do privremene pauze u neprijateljstvima i oslobađanja oko 100 talaca u zamjenu za Palestince koji su držani u izraelskim zatvorima.

Do sada su izraelske vlasti odbijale novi prekid vatre, navodeći da bi to koristilo samo Hamasu, prenosi RSE.

- Izrael je spreman za još jednu humanitarnu pauzu i dodatnu humanitarnu pomoć kako bi omogućio oslobađanje talaca - rekao je Herzog, čija je uloga uglavnom ceremonijalna.

#Izrael #svijet #Palestina