Članak

UPOZORIO NA DEZINFORMACIJE

Kajganić nije želio otkriti da li će ispitati Nešića na okolnosti neovlaštenog distribuiranja informacija o uhapšenim licima

(Patria) - Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić na današnjoj press konferenciji nije želio precizno odgovoriti da li će ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić biti ispitan na okolnosti odakle mu informacije o hapšenju Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića, te zašto je medijima dao lažnu informaciju o hapšenju advokatice Senke Nožica koja je već najavila tužbu protiv Nešića.

Umjesto preciznog odgovora Kajganić je ponovio svoju izjavu sa početka press konferencije da je jedino Tužilaštvo BiH ovlašteno da daje informacije iz predmeta u kojima su donesene naredbe o provođenju istraga.

„Poslao sam poruku svima koji nisu tužioci Tužilaštva BiH ili portparol Tužilaštva da ne iznose informacije u medije o predmetu Tužilaštva kada se intenzivno vodi istraga. Postoji opasnost da ugrozi integritet istrage i da počine eventualno neko od krivičnih djela predviđenih Krivičnim zakonom BiH kao što je ometanje rada pravosuđa ili spriječavanje dokazivanja“, kazao je Kajganić.

Dodao je da je niko nema nikakve operativne nadležnosti nad radom Tužilaštva BiH i toga treba da se svi drže.

„Jedino je Tužilaštvo BiH ovlašteno da daje informacije iz predmeta u kojima su donesene naredbe o provođenju istraga. Sve ostalo sve druge informacije koja dijele lica koja nisu iz Tužilaštva, predstavljaju netačne informacije i špekulacije i dovode do dezinformisanja javnosti. Ako neko mimo Tužilaštva BiH iznosi informacije u javnosti o predmetima u kojima radi Tužilaštvo to znači da je do tih informacija došao neovlašteno i da ih neovlašteno distribuira i dovode u opasnost lica koja su im te informacije stavili na raspolaganje. Tužilaštvo će u okviru svojih mogućnosti ispitati takve navode", kazao je Kajganić.

#dezinformacije #MilankoKajganić #NenadNešić #zvaničneinformacije #BiH