Članak

IZBORNA KRAĐA

BURNO U BEOGRADU Održan protest ispred RIK-a, Marinika Tepić i Miroslav Aleksić stupili u štajk glađu do poništavanja izbora

Foto: Nova.rs

(Patria) - U Beogradu je u ponedjeljak navečer održan protest proevropske opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja", koja zbog izborne krađe traži poništavanje beogradskih i parlamentarnih izbora. Nosioci ove liste na republičkim izborima Marinika Tepić i Miroslav Aleksić ušli su u sjedište RIK-a, gdje su započeli štrajk glađu do ispunjenja zahtjeva. Ispred RIK-a tokom cijele noći bile su na hiljade okupljenih ljudi.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević na vanrednoj konferenciji za novinare koja je održana iza ponoći kazao je kako je kako se "vrši jedan neprimjeren pritisak na RIK".

"RIK nije drugostepeni organ već je to Viši sud u Beogradu. RIK ne može da poništi niti da raspiše nove beogradske izbore", rekao je predsjednik Republičke izborne komisije.

On je kazao kako je ovo "dosad nezabilježeno" i kako su navodno protesti "prešli u nasilje".

Dimitrijević je naveo kako je fizički napadnut direktor RZS Miladin Kovačević, kao i više članova RIK-a, i tom prilikom je dodao da to mora "da bude najoštrije sankcionisano".

Marinika Tepić iz koalicije "Srbija protiv nasilja", koja je u zgradi RIK-a zajedno sa Miroslavom Aleksićem, počela štrajk glađu, izjavila je u uključenju za TV N1 da se na tu najradikalniju mjeru odlučila zbog toga što je "posljednji momenat da se izbore za izbornu volju Beograđana".

"To je najednostavnije što mogu da kažem… Jer je krađa bila abnormalna. Ne postoji naselje gdje građani nisu svjedočili brutalnim krađama", rekla je Tepić i navela primjer iz Arene: "Gdje su dovođeni ljudi iz drugih država da odlučuju na lokalnim izborima u Beogradu".

Ispred RIK-a su bili i brojni studenti, a ulaz RIK-a gađan je jajima, limenkama i drugim predmetima.

#Beograd #izbori #protest #Region