Članak

18. KOLO

Zrinjski bolji u derbiju protiv Sarajeva za kraj jesenjeg dijela Premijer lige BiH

Na kraju duela u Mostaru više razloga za slavlje večeras je imao domaćin koji je slavio rezultatom 2:0.

(Patria) - Kraj jesenjeg dijela Premijer lige BiH donio nam je ujedno i veliki derbi susret između Zrinjskog i Sarajeva. Na kraju duela odigranog u Mostaru više razloga za slavlje večeras je imao domaćin koji je slavio rezultatom 2:0.

Utakmicu 18. kola Premijer lige Plemići su dočekali na drugoj poziciji sa 10 bodova zaostatka za vodećim Borcem, dok su gosti iz Sarajeva u meč ušli kao četvrtoplasirani na tabeli sa 33 osvojena boda.

Zrinjski je prije susreta sa Sarajevom odigrao svoj posljednji duel u Konferencijskoj ligi protiv Aston Ville (1:1), dok su gosti u Mostar došli u pozitivnom raspoloženju jer su u posljednjoj odigranoj utakmici u okviru Premijer lige savladali GOŠK na Koševu sa 3:0.

U prvih deset minuta nije bilo izglednih prilika ni na jednoj strani, a na prvi kakav-takav pokušaj čekali smo do 12. minute kada je Damir Zlomislić šutirao pored gola Sarajeva, piše SCsport.ba.

Gosti su prvi put zaprijetili udarcem u okvir gola u 18. minuti kada je nakon pogreške Zlomislića šutirao Mustafić, ali je golman domaćina Marić bio dobro postavljen i odbranio udarac igrača Sarajeva.

Mladi Buljubašić je u 20. minuti zatražio pomoć medicinskog tima Sarajeva, nakon čije intervencije je nastavio s igrom.

Zaprijetili su i domaći nakon prekida - centrirao je Ivančić, a kapiten gostiju je loptu izbacio u korner nakon kojeg nije bilo većih uzbuđenja.

Prvi upisani igrač u bilježnicu glavnog sudije bio je kapiten domaćih Nemanja Bilbija.

Nova prilika za goste - Hasić se fino namjestio i šutirao, ali je opet golman domaćina Marić sjajno intervenisao.

U 33. minuti centaršut Ćorluke, Rogić nije najbolje reagovao, lopta se odbila do Sabljića koji je prvo izblokiran, a nakon toga i oboren. Glavni sudija Irfan Peljto pokazao je na bijelu tačku. Ajdin Hasić je zbog prigovora dobio žuti karton.

Šutirao je Bilbija, ali pogađa stativu i lopta se od Rogića odbija u korner.

Nakon neuspjelog pokušaja iz slobodnog udarca Mirze Mustafića, Hasić se izborio za poziciju i šutirao, ali ovaj put njegov udarac je otišao pored gola.

Ćorluka ponovo centrira u 40. minuti, a loptu nisu dovoljno dobro izbacili odbrambeni igrači Sarajeva, ona je došla do Memije koji glavom asistira Nemanji Bilbiji koji se sjajno snašao i postigao gol za 1:0.

Pogodak protiv Sarajeva bio je 15. za Nemanju Bilbiju, koji je i najbolji strijelac naše lige u dosadašnjem dijelu sezone.

Damir Zlomislić u 44. minuti sjajno reaguje nakon centaršuta Tomislava Kiša i donosi Zrinjskom prednost od 2:0.

Peljto je prvo poluvrijeme nadoknadio sa tri minute sudijske nadoknade.


Na otvaranju drugog poluvremena prilika za goste. Hasić je centrirao, ali njegov centaršut nije iskorišten, lopta se odbila i završila pored gola domaćina.

Uvodnih desetak minuta drugog poluvremena obilježio je veliki broj prekida.

Sjajna solo akcija i udarac Mustafića koji je odbranio Marko Marić u 65. minuti je bila najbolja prilika u drugom poluvremenu.

Zbog vatrometa i bakljade na "Stajanju" sudija Peljto je u 70. minuti nakratko prekinuo utakmicu.

Uprkos većem posjedu lopte ekipa Sarajeva nije uspjela ozbiljnije zaprijetiti golu Marića.

Sudijska nadoknada u drugom poluvremena bila je četiri minute, ali se ništa konkretno nije promijenilo, tako da je ostalo 2:0.

Zrinjski je ovom pobjedom smanjio zaostatak za prvoplasiranom ekipom Borca na sedam bodova i jesenji dio polusezone će završiti na drugom mjestu.

FK Sarajevo završava kao četvrta ekipa na tabeli sa 33 boda koliko ima i trećeplasirani Velež koji je na trećem mjestu zbog bolje gol razlike.

Standings provided by Sofascore

#FKSarajevo #fudbal #HŠKZrinjski #Mostar #Premijerliga #sport